Rabelink (midden) heeft zijn bevindingen overhandigd aan Kees Hanse van de BBB (links)
Rabelink (midden) heeft zijn bevindingen overhandigd aan Kees Hanse van de BBB (links)

Rabelink rond snel onderhandelingen af

Algemeen

Een coalitie van BBB, SGP, CDA en VVD, met twee gedeputeerden voor de eerste partij. Dat acht verkenner Gerard Rabelink de meest kansrijke optie voor een nieuw dagelijks provinciebestuur. Rabelink schrijft het in zijn verslag dat hij vandaag, vrijdag,  overhandigde aan Kees Hanse van de BoerBurgerBeweging. Laatstgenoemde gaat het verslag de komende dagen eerst met zijn fractie bespreken en vervolgens met alle andere partijen.

De afgelopen twee weken sprak Rabelink, oud-burgemeester van Schouwen-Duiveland, op verzoek van BBB met vertegenwoordigers van alle partijen die in Provinciale Staten van Zeeland zijn gekozen. Met de PvdA/GroenLinks sprak hij twee keer, zo is in zijn verslag ‘Verder kijken na verkennen’ te lezen.

Om tot zijn conclusie te komen, stelde Rabelink zijn gesprekspartners een vaste set vragen. Deze gingen met name over welke rol partijen voor zichzelf en anderen zagen in de komende bestuursperiode, en welke inhoudelijke punten ze van groot belang of juist als breekpunt zagen. De antwoorden op die vragen leveren in deze fase geen problemen op om te komen tot een breed gedragen coalitie, schrijft Rabelink.

De komende dagen bespreekt de BBB-fractie Rabelinks bevindingen. Vervolgens worden de fractievoorzitters van alle partijen uitgenodigd hún zegje over het verslag te doen. Daarna zal een formateur worden aangezocht. Hanse verwacht snel met een naam te kunnen komen.

Meer nieuws