Daniël Joppe, wethouder
Daniël Joppe, wethouder

Gemeente zet in op betaalbare woningen

Algemeen

Het is hoognodig dat de gemeente gaat inzetten op meer betaalbare woningen. Uit een zogenoemd schaarsteonderzoek wijst alles erop, dat zonder ingrijpen door de overheid, de woningmarkt verder op slot komt te zitten. Zo heeft nu al twee derde van alle koopwoningen een vraagprijs boven de grens van de hypotheekgarantie. En dat terwijl de groep ouderen, die minder te besteden heeft , zal toenemen. Ook komen er meer mensen naar het eiland dan er vertrekken en dat geldt ook voor mensen van buiten Schouwen-Duiveland.

Op basis van de meest recente huishoudensprognose groeit het aantal huishoudens op Schouwen- Duiveland de komende tien jaar met zo’n 940. Onderliggend ziet de gemeente dat de komende tien jaar verreweg de grootste groei komt vanuit de 75-plushuishoudens. Het aantal alleenstaanden en stellen van 75 jaar of ouder neemt met zo’n 725 toe. Ook het aantal gezinnen groeit naar verwachting door, zowel de komende tien jaar als de komende twintig jaar. 

De woningschaarste is aantoonbaar. Er is sprake van een beperkt passende woningvoorraad voor lage inkomens. Huizen van drie ton of minder zijn er niet voldoende en dat terwijl de vergrijzing verder toeneemt en ook het aantal huishoudens met een laag inkomen lijkt te groeien. Die ontwikkeling doet zich in de hele gemeente voor.

Nu het schaarsteonderzoek is uitgevoerd heeft de gemeente meer mogelijkheden om in te grijpen, zo laat wethouder Daniel Joppe weten. Zo kan de gemeente bij nieuwbouwplannen woningen een starterslabel geven. Starterswoningen mogen niet meer dan 355.000 euro kosten; nog behoorlijk maar lager dan de hypotheekgarantie en vastgesteld door het rijk. Ook stelt de gemeente grond onder aantrekkelijke condities beschikbaar aan Zeeuwland om erop te bouwen. In ruil daarvoor worden door Zeeuwland betaalbare woningen op de markt gebracht ,,en snijdt het mes aan twee kanten.”

En dan heeft de gemeente nog een ‘wapen’. Ontwikkelaars die woningen opkopen en opknappen moeten er zelf gaan wonen als de prijs onder de 355.000 euro blijft. Dat is minder aantrekkelijk voor ze, zodat de woning mogelijk aan anderen wordt verkocht. ‘’Nu we met het schaarsteonderzoek hebben aangetoond, dat er een probleem is op het eiland, mogen we die maatregelen nemen en voorkomen we dat iemand met succes naar de rechter stapt omdat hij of zij het niet met ons eens is,” aldus Joppe.

Meer nieuws