Afbeelding

Onrust in Ellemeet over autisme-zorg

Algemeen

In Ellemeet is ongerustheid ontstaan over de zorg aan een vijftien tal mensen met een vorm van autisme. De Nireasgroep huisvest mensen op drie locaties, maar dat moet bestemmingsplanmatig nog geformaliseerd worden. . De dorpsraad gaat de onrust in kaart brengen.

Bewoners hebben de dorpsraad laten weten overlast te ervaren. Ze spreken over drugsgebruik en dealen en een aantal inwoners van het dorp voelt zich regelmatig bedreigd. Huizen zouden minder waard worden, de sociale cohesie in het dorp staat onder druk en er zijn parkeerproblemen. De dorpsraad gaat alle dorpelingen (zo’n driehonderd) vragen of en zo ja wat zij aan overlast ervaren. Nireas-directeur Van Eck zegt nog nooit door iemand aangesproken te zijn met een klacht. ,,Ik weet dat het speelt, maar als men mij opzoekt kunnen we het oplossen. Wat drugs betreft hebben we een zero-tolerance, dus dat gebeurt niet.” Van Eck denkt dat de zorg is gekomen in coronatijd, waarin cliënten van Nireas wat vaker een rondje zijn gaan lopen in het dorp omdat familiebezoek niet mogelijk was.

Begin september zit de dorpsraad aan tafel bij de gemeente, die voornemens is de situatie te gaan formaliseren. Dan zit ook de Nireasgroep aan tafel. Hét moment voor de dorpsraad om dan de gevoelens van het dorp kenbaar te maken.

Meer nieuws