Afbeelding

Geestdrift

Column

Kamperen

Kamperen vind ik heerlijk. Met mijn gezin er op uit met de caravan. Lekker naar Frankrijk stokbrood en croissants eten, oude kastelen en kerken bezoeken, mooie boeken lezen en vooral genieten van de zon. Al was deze de afgelopen veel afwezig. Terwijl ik deze column schrijf, zit ik in Frankrijk voor mijn voortent. Kamperen is geweldig!

Wat zo leuk is, is om op de camping een rondje te lopen en eens te kijken hoe iedereen kampeert. Het ene gezin heeft een splinternieuwe super de luxe caravan met alle bedenkbare opties en ernaast verblijft een stel in een kleine oude koepeltentje. Grappig om te zien hoe beiden met zo’n verschillend budget tijdelijk naast elkaar wonen.

Eén van de leukste momenten zijn de wisseldagen. Op zo’n dag breken mensen hun tenten af en anderen arriveren. Geweldig om te zien wat er allemaal uit een auto of aanhanger komt. Echt verbazingwekkend wat mensen allemaal meenemen. Soms koelkasten, frituurpannen, wasmachines en de meest vreemde kampeerdermiddelen. Wat sleept een mens allemaal niet met zich mee?

De echte ervaren kampeerders haal je er zo uit. Systematisch wordt behendig de tent of caravan neergezet. Degene die onervaren zijn haal je er ook direct tussenuit. Onzeker en soms met een stukje papier in hun handen kijkt men wat hulpeloos naar een leeggekiepte tentzak. Altijd weer vermakelijk om dat te zien. Als de chaos te groot wordt, bied ik altijd bescheiden mijn hulp aan.

Verblijven in een tent. In de Bijbel lezen we dat het volk van Israël 40 jaar in tenten leefde. Dat moet wat zijn geweest. Afbreken, je hele hebben en houden opnemen en verder trekken. Dan kon je niet teveel meenemen. Op een nieuwe plek aankomen en daar alles weer opzetten. En ga zo maar door. Die oergeschiedenis van de reis van Israël staat symbool voor het leven van een mens.

Wij maken allemaal een levensreis. Je woont als het ware in een tent. Steeds moet je verder trekken op naar je eindbestemming. Dingen achter laten en ook weer meenemen. Ieders reis is weer anders.

Ieder mens maakt een reis met een eeuwige bestemming. Wij geloven dat Jezus Christus ons is voorgegaan op die reis. Een hemelreis, een thuis. Tegen zijn volgelingen zei Hij: Ik ga alvast voor jullie een plek in gereedheid brengen. Geen kampeermiddel meer nodig. Alles staat klaar. Dat is pas echt op je bestemming komen. Zonder al je hebben en houwen.

Leo Molenaar

Meer nieuws