Gescheiden inzamelen kan lonen
Gescheiden inzamelen kan lonen

Gescheiden inzamelen kan lonen

Algemeen

Wie vanaf 1 januari het afval nog beter gaat scheiden, kan er op jaarbasis zestig euro aan verdienen.

Dat wordt dan in mindering gebracht op de gemeentelijke acceptgiro van het jaar daarop. De gemeente wil nu echt werk maken van het gescheiden inzamelen van afval.

Alle inwoners die momenteel al een grijze rolemmer hebben, krijgen binnenkort een nieuwe van 240 liter (een grote dus). Met een chip, die ledigingen registreert. Daar komt – tenzij men laat weten er geen prijs op te stellen – nog een grijze met oranje deksel bij. Daarin kan plastic en kartonnen drankverpakking worden verzameld. Hoe minder traditionele grijze rolemmers aan de weg worden gezet, hoe minder er moet worden betaald.

Alle inwoners krijgen vanaf januari een nieuwe belastingaanslag. Daarin zit een voor iedereen gelijk vast bedrag en een variabel bedrag. Daarop kan worden verdiend als de grijze emmer minder aan de weg gezet gaat worden. Volgens wethouder Jacqueline van Burg bespaart de gemeente hiermee één miljoen, die op een andere manier weer bij de burger terugkomt.

Alleen de bewoners van de Zierikzeese binnenstad kunnen niet met op dezelfde wijze mee doen. Zij maken gebruik van de ondergrondse containers en hebben geen rolemmers. Maar met een kaartje wordt wel bijgehouden hoe vaak ze naar de ondergrondse container komen. Ook zij kunnen dit beperken door gescheiden in te zamelen. Volgens Van Burg kan iedereen die er actief aan meewerkt geld besparen. Hoeveel dat precies is, moet nog blijken. Het kan tot zestig euro opleveren. Daar staat tegenover dat wie er op geen enkele wijze aandacht aan besteed dan mogelijk moet bij betalen. Dat wordt in het volgende jaar bij de aanslag opgeteld.

Meer nieuws