Laagdrempelige zorg als  alternatief voor stevige inzet
Laagdrempelige zorg als alternatief voor stevige inzet

Laagdrempelige zorg als alternatief voor stevige inzet

Algemeen

De oproep van wethouder Cees van den Bos (SGP) aan de jeugdzorgaanbieders om vernieuwend te gaan werken en zo kosten te besparen, heeft navolging gekregen.

Lukkie Zijlstra uit Dreischor wil inzetten op preventie en vroegsignalering omdat de jeugdzorg in algemene zin nu veel te snel op volle toeren komt als iemand zich met een hulpvraag meldt. Zijlstra (met een eigen praktijk voor jeugdhulp) gaat vrijdag 5 mei in de SMWO-keet in Zierikzee zitten. Midden in de wijk.

Zijlstra (praktijk voor BSM) schetst een zorgelijk beeld van de huidige stand van zaken. Jongeren groeien in een steeds complexere samenleving op; ouders leggen de opvoedingslat hoog en de vroegere directe omgeving waarin je met je twijfels en vragen terecht kon, is als sneeuw voor de zon verdwenen. ,,En je ziet dat men het daardoor erg lastig vindt om aan de bel te trekken.” En als dat wel gebeurt dan is dat vaak bij de huisartsen, die volgens Zijlstra snel de neiging hebben om direct door te verwijzen naar professionele organisaties. En dan gaat het vaak al mis in de ogen van Lukkie Zijlstra. Er wordt meteen zwaar ingezet en de jongeren krijgen niet zelden een zwaar hulppakket aangeboden met psychologen, psychiaters of orthopedagogen. En daarmee loopt het voor de gemeente ook meteen stevig in de papieren. Van den Bos maakt zich er zorgen over. Wat Zijlstra betreft moet er fors geïnvesteerd worden in een eilandelijk netwerk van gezins- en kindercoaches. Een eerste lijn waar veel vragen beantwoord kunnen worden. Vragen als ‘mijn kind veel op zijn kamer, is dat erg?’, ‘Mijn kind is vreselijk druk’, ‘Onze baby slaapt bijna niet’ en ‘Wat is gezonde voeding voor mijn kind’. ,,Ik ben ervan overtuigd dat daarmee veel zware hulp kan worden voorkomen, maar dat moet het systeem wel doorbroken worden.”

Nu wordt met inspanning van de gemeente een indicatie voor zorg afgegeven. ,,Dat zie je dat een kind bijvoorbeeld zoveel uur per week toegewezen krijgt en dat voor een jaar. Maar wat als je na een half jaar ziet dat het stukken beter gaat? Ben je dan als hulpverlener bereid om al minder hulp in te zetten?” Zelf denkt ze van niet. Vaak is het dan ook een centenkwestie; omzet van de hulpverlener. Stevige kritiek van Zijlstra, die kansen ziet om dat te doorbreken. Daarom gaat ze zelf op 5 mei in de keet van welzijnsorganisatie SMWO zitten. Van 13.00 tot 16.00 uur nodigt ze mensen in de wijk Poortambacht in Zierikzee uit (de keet staat in het Wulkenpad). Daar kunnen mensen met hun vragen terecht. ,,Het gaat niet om mij. Het liefst zie ik dat het verder ontwikkeld wordt op het eiland. Dat kindcoaches spreekuur houden in de dorpshuizen. Het is zo belangrijk om vroegtijdig te signaleren. Het kan zoveel hulp later voorkomen. Daar ben ik zo van overtuigd.” SMWO en gemeente zijn enthousiast over de plannen van Zijlstra.

Meer nieuws