VVD-raadslid Meulblok in de fout
VVD-raadslid Meulblok in de fout

VVD-raadslid Meulblok in de fout

Algemeen

Het VVD-raadslid Dick Meulblok uit Burgh is in de fout gegaan door een vriend tijdelijk in te schrijven op zijn woonadres, terwijl deze illegaal in een recreatiewoning in Zonnemaire zat.Burgemeester Gerard Rabelink heeft de integriteit van Meulblok laten onderzoeken door het bureau integriteitszaken van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (BING). Hoewel Meulblok te goeder trouw gehandeld heeft, wacht hem wel een bestuurlijke boete. Tijdens de raadsvergadering (donderdagavond) heeft hij zijn mede gemeenteraadsleden geïnformeerd. VVD-vice-fractievoorzitter Laurence Haack noemt het 'dom' van Meulblok, maar zegt dat er op geen enkele wijze sprake is geweest van een vertrouwensbreuk met Meulblok. ,,Hij moet niet iets tekenen, dat hij niet gelezen heeft. Dat is dom." Meulblok heeft zojuist een schriftelijke verklaring afgelegd, die hieronder integraal is meegenomen.

Verklaring Dick Meulblok naar aanleiding van uitkomsten BING onderzoek

De afgelopen maand is er op initiatief van de burgemeester een onderzoek naar mij gedaan door het Bureau Integriteitszaken Nederlandse Gemeenten (BING). Dit onderzoek is ingesteld omdat bij een controle bleek dat iemand die illegaal in een recreatiewoning verbleef, stond ingeschreven op mijn privé adres. Uit dit door BING uitgevoerde onderzoek blijkt dat ik weliswaar een stomme fout gemaakt heb, maar uit het onderzoek blijkt óók dat ik te goeder trouw heb gehandeld. Ik betreur de door mij gemaakte fout ten zeerste. Ik heb niets te verbergen en hecht er daarom aan om zelf uit te leggen wat er gebeurd is.

In december 2015 kwam een goede kennis bij mij in mijn groentewinkel. Hij had een nieuw huis gekocht en zijn oude huis verkocht. Hij moest even een paar maanden overbruggen omdat hij zijn oude huis eerder uit moest dan dat hij zijn nieuwe huis kon betrekken. Hij vroeg aan mij of hij zijn post een paar maanden naar mijn privé adres mocht laten sturen. Ik heb hem gefeliciteerd met de verkoop van zijn huis en aan hem gevraagd of hij goed uitgezocht had of mijn adres als zijn postadres gebruikt mocht worden. Hij heeft mij toen verzekerd dat hij dat had nagevraagd en dat dit geen probleem was. Vervolgens heb ik hem toegezegd dat op voorwaarde dat het alleen zou gaan om het ontvangen van zijn post, ik hem wel wilde helpen. Hij vroeg mij vervolgens om een formulier te tekenen en om een kopie van mijn paspoort, zodat hij het verder kon regelen. Dat heb ik in goed vertrouwen gedaan, zonder het betreffende formulier eerst goed te lezen. Helaas blijkt achteraf dat ik op dit punt in mijn goed vertrouwen geschaad ben.

Eind maart bleek tijdens een controle dat de betrokken kennis illegaal in een recreatiewoning verbleef. Uit het vervolg op die controle bleek dat hij op mijn privé adres stond ingeschreven. Het formulier dat hij mij had laten ondertekenen bleek een formulier te zijn waarmee inschrijving plaatsvond van hem en zijn vrouw op mijn privéadres. Daarmee werd mijn privé adres in de Basis Registratie Personen (BRP) dus geregistreerd als het woonadres van de betreffende kennis en zijn vrouw. Toen ik daarmee geconfronteerd werd begreep ik direct dat ik dat formulier in december nooit ongelezen had mogen tekenen. Deze kennis heeft namelijk nooit op mijn privé adres gewoond en het was ook absoluut nooit de intentie dat hij daar zou gaan wonen. Ik zou hem slechts helpen door tijdelijk zijn post voor hem te ontvangen. Ik heb slechts in goed vertrouwen een kennis willen helpen. Onbedoeld heb ik door dat formulier te tekenen echter meegewerkt aan een foutieve aangifte van verhuizing. Dat is een overtreding van artikel 2.39 van de wet BRP. Ik betreur dat ten zeerste en ik heb dan ook direct zowel mondeling als schriftelijk mijn excuus aangeboden aan de Burgemeester voor deze door mij gemaakte fout.

De burgemeester heeft na zorgvuldig onderzoek door bureau BING besloten om mij voor deze overtreding een bestuurlijke boete op te leggen. Dat traject is nu ingezet. Ik heb daar volledig begrip voor en ik accepteer dat dan ook onvoorwaardelijk. Ik heb immers een fout gemaakt en die erken en betreur ik. De burgemeester heeft de raad gisteravond (28 april) in beslotenheid geïnformeerd. In diezelfde bijeenkomst heb ik bovenstaande verklaring afgelegd en heb ik mijn excuses aangeboden aan College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad. Ik vind het belangrijk om ook u en via u de bevolking van Schouwen-Duiveland persoonlijk te laten weten dat ik de door mij gemaakte fout betreur. Ik wil tegen alle mensen die op mij stemden en alle andere inwoners van Schouwen-Duiveland zeggen dat ik het heel vervelend vind dat zij met deze situatie geconfronteerd werden. Ik bied u allen daar mijn oprechte excuses voor aan. Ik zal mij als gemeenteraadslid blijven inzetten voor de belangen van alle inwoners en gasten van de gemeente Schouwen-Duiveland zoals u dat al jaren van mij gewend bent.

Dick Meulblok, Burgh-Haamstede (einde verklaring)

Meer nieuws