Presentatie Venster op Dreischor

Algemeen

Woensdag 17 december is de presentatie van het (vierkante) boek Venster op Dreischor in het Streek- en landbouwmuseum te Dreischor.Dit boek vormt de afsluiting van een uniek project, waarin precies één vierkante kilometer van het Zeeuwse landschap, aan de zuidkant van Dreischor, door wetenschappers samen met de bewoners van alle kanten in kaart is gebracht.

“Venster op Dreischor” is geschreven door Joop Schaminée en Anton Stortelder van het Wageningse onderzoekinstituut Alterra en Jeannette Parramore van VARA’s Vroege Vogels. Zij vertellen het verhaal van het platteland waar mensen al eeuwenlang proberen het beste ervan te maken – het land waaraan ze zijn verknocht, hun eigen natuur en landschap. Wat zijn hun verhalen over deze vierkante kilometer? Welke relaties zijn er vanuit die plek met de buitenwereld? Wat is de samenhang met de historie, en welke ontwikkelingen komen juist op het gebied af?

In het boek staan bijvoorbeeld verhalen van de inwoners van Dreischor over de spruitenteelt, de Watersnoodramp van 1953, de houtzagerij en de Zeeuwse klederdracht. Naast de verhalen van dorpsbewoners hebben onderzoekers vanuit hun specialisme de vierkante kilometer in kaart gebracht. Ook de relatie met de (verre) omgeving buiten Zeeland komt daarbij aan bod: het boek kijkt als het ware niet alleen door een venster op Dreischor, maar ook vanuit dat venster naar de rest van de wereld.

Boek en dvd zijn beide te koop vanaf 20 december t/m 4 januari in museum Goemanszorg : elke dag van 13.00 tot 17.00 uur open , behalve 25/12 en 1/1.

Meer nieuws