Schaker Spiegels verdedigt koppositie met succes

Algemeen

Sjaak Spiegels verdedigde in de 22e ronde van de interne schaakcompetitie met zwart zijn koppositie tegen Bas van de Graaf. Van de Graaf speelde een grand prix. Na een hevige strijd in het centrum slaagde Van de Graaf erin zijn paard diep in de vijandelijke stelling te plaatsen. Spiegels had dit echter goed doorgerekend en kon met een schijnoffer het paard van het bord krijgen en met twee pionnen extra uit de strijd te komen. Het hevige verzet van Van de Graaf mocht niet meer baten...

[banner]

Peter de Vrieze speelde tegen Paul Greefhorst, die iets beter uit de opening kwam. Nadat verschillende stukken waren afgeruild, wat De Vriese een dubbelpion opleverde, wist Paul door dameruil een pion voor te komen. In een eindspel met toren en paard ging de Vrieze op jacht naar een van Pauls extra pionnen, die deze ter verdidiging enkele rijen kon opschuiven. De aanval stokte waarna Paul via een tempowinst door een tussenschaaktje de torenruil kon afdwingen en zijn prion zou laten promoveren. In een poging dit te verdedigen overzag Peter een blunder waarna hij opgaf.

Kedem Gutkind speelde tegen Kees Bimmel de Aljechin-verdediging. Bimmel speelde in de opening te passief, waardoor zwart in het voordeel was,maar zijn aanval niet kon doorzetten. Bimmel won in een tegenaanval een kwaliteit, maar werd te gretig en moest het slaan van een pion bekopen met het verlies van zijn dame tegen toren en loper. Hierna kon Gutkind het afmaken.

Meer nieuws