‘t Kofschip onderzoekt waterkwaliteit Tureluur

Algemeen

Vandaag, vrijdag 27 november, gaat groep 8 van de openbare basisschool ’t Kofschip uit Zierikzee een veldonderzoek starten in een natuurgebied van Natuurmonumenten, aan de rand van Zierikzee. Het project heeft tot doel leerlingen bewust maken van de kwetsbaarheid van het water-ecosysteem. De kinderen gaan de waterkwaliteit onderzoeken en op zoek naar plantjes en beestjes in het water. Het veldbezoek vindt plaats bij de sloot aan de Boerenweg.

’t Kofschip uit Zierikzee is een van de acht scholen van Schouwen-Duiveland die meedoet aan het project  “Elke klas zijn eigen plas”. In het project zullen over meerdere jaren door de kinderen van groep 8, steeds dezelfde sloot gemonitoord worden. Als locatie heeft deze school gekozen voor een sloot in een toekomstig beheergebied van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten is erg enthousiast over dit project en erg benieuwd naar de resultaten. Beheerder Arjan Boon:,,Het is erg belangrijk om kinderen kennis te laten maken met natuur en ze middels educatie bewust te maken over de waarde maar ook de kwetsbaarheid van de natuur. Hier kun je niet jong genoeg mee beginnen. Daarnaast kan Natuurmonumenten ook baat hebben bij de bevindingen die de kinderen nu en de komenden jaren terugmelden. Resultaten kunnen informatie bevatten over hoe het gebied het beste beheerd moet worden”.

De sloot ligt in Plan Tureluur. Het is een brakwatersloot, karakteristiek voor Zeeland en heel interessant vanwege de specifieke flora en fauna. Een deel van de weilanden tegenover de locatie worden momenteel ingericht als natuurgebied. Vanaf volgend jaar wordt gestart om ook de aangrenzende weilanden in te richten. Dat biedt een kans om breder te kijken dan alleen de sloot. De leerlingen zullen dus ook de omgeving van de sloot in kaart gaan brengen.

De omgeving zal in de nabije toekomst enorm veranderen, waardoor het heel interessant is om de ontwikkelingen te volgen en vast te leggen. Hier starten met een project is eigenlijk een 0-meting en het is de bedoeling dat de leerlingen hier ook zo mee om gaan. De waarde voor de leerlingen is dat hun gegevens voor de volgende groepen 8 in te zien zijn en aangevuld worden.

Het project is van NME Schouwen-Duiveland, aansluitend bij het project Waterlokaal van de ZMF, IVN Consulentschap en de gemeente Schouwen-Duiveland over duurzaam waterbeheer in de stad.

Meer nieuws