Afbeelding

Ballenb(r)ak

Column

Toen ik afgelopen weekend in de kroeg om mij heen stond te kijken, vroeg ik mij af of ik in de ballenbak van Ikea was beland. Het leeftijdsgehalte lag namelijk nogal laag. Mijn maten en ik vroegen ons af hoe dit ineens kon gebeuren. Wellicht dat de toename van alcoholvrije dranken er een rol in speelt. Volgens deskundigen gaan jongeren eerder drinken (en dus ook eerder naar de kroeg) als ze vroegtijdig in contact komen met de zogenoemde ‘leerdrankjes’.

De discussie rondom alcoholvrije dranken kwam onlangs weer op gang, nadat fabrikant DubbelFrisss een nieuwe frisdrank op de markt bracht genaamd Pornstar Martini. Dat drankje smaakt naar de gelijknamige cocktail, alleen zit er dan geen alcohol in. Ouders waren woest op de frisdrankfabrikant, omdat je hiermee de stap naar het drinken van alcoholische dranken voor kinderen verkleint. Ik vroeg mij eigenlijk af of de schuld nu ligt bij de frisdrankfabrikant of gewoon bij de alcoholische drank zelf. Al die cocktails die tegenwoordig helemaal hip zijn, zijn gewoon zoete troep dat een kind van 12 nog zou lusten. Dus als je echt wilt dat kinderen minder makkelijk gaan drinken, dan kan je beter al die cocktails af gaan schaffen.

Maargoed, mijn vrienden en ik stonden dus in de kroeg tussen heel wat jongeren. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik er aan één wat ze hier eigenlijk deden. Ze vertelde dat ze net de eindexamens achter de rug hadden en dat het tijd was om te gaan feesten. Dat verklaarde een hoop. Ik vroeg nog wel even of ze op een gewone middelbare school hun examen hadden gedaan of dat ze op een particuliere school zaten.

Particuliere scholen zijn namelijk helemaal in opmars. De afgelopen vijf jaar zijn deze basis en middelbare scholen zelfs verdubbeld, terwijl de kosten om je kind naar zo’n school te sturen rond de vijftienduizend euro liggen.

De voordelen van zo’n elitaire school zijn dat de kinderen ‘gepast’ onderwijs en meer aandacht krijgen. Hartstikke leuk allemaal, maar het hele idee van een school is ook dat je om leert gaan met alle soorten mensen. Dat je niet alleen in je kakkuneuze bubbel blijft hangen, maar dat je leert dat je soms moeite moet doen om aandacht te krijgen in een klas en dat je ziet hoe het eraan toegaat bij klasgenoten met een andere cultuur. Dat zijn lessen waar je tijdens de rest van je leven wat aan hebt.

Enfin, de jongeren uit de kroeg zijn dus klaar met hun eindexamen. Dat betekent dat ze volgend jaar gaan studeren en voor velen betekent dat de uittocht naar een grote stad. Momenteel wordt onderzocht hoe je jongeren het eiland kan binden. Goed onderzoek lijkt mij, ik ben benieuwd naar de resultaten. Wellicht kunnen ze een extra uitgaansgelegenheid creëren voor jongeren boven de 20, dan hebben wij in ieder geval niet meer het gevoel dat we in de ballenbak staan…

Meer nieuws