Afbeelding

Sportverdorie

Column

Afgelopen week belde de redactie van NOS Studio Sport mij, om te vragen of ik met mijn vlotte babbel tijdelijk de studio sportuitzendingen kon presenteren. Ik vertelde degene aan de andere kant van de lijn dat ik op dat moment net in bad zat en dat ze me beter op een ander moment terug konden bellen, voordat ik een misplaatste opmerking ging maken.

Ik doel hier natuurlijk op sportcommentator Jack van Gelder die samen met zijn collega Tom Egberts het boegbeeld is voor de misstanden die de afgelopen 20 jaar hebben plaatsgevonden op de redactie van NOS Sport. De Volkskrant onthulde dat de sfeer op de redactie ‘giftig’ was en dat er een onveilig werkklimaat heerst. Goed dat dat naar buiten komt en dat de misstanden nu worden aangepakt.

Presentator Tom Egberts kwam prominent in het nieuws, omdat hij een affaire had gehad met een toenmalige stagiair. Dat is natuurlijk niet zo slim van Tommie, maar ik vind dat geen reden om iemand in een slecht daglicht te zetten. Volgens mij is dit een kwestie tussen de presentator en zijn vrouw, en staat dit los van alle vreselijke misstanden. Daarvoor moet hij natuurlijk wel op het matje worden geroepen.

Enfin, gelukkig zijn er meer presentatoren bij de NOS en wordt er aanstaande zondag gewoon verslag gedaan van de wedstrijd Ajax - Feyenoord. Een wedstrijd waar ik erg naar uitkijk. Tijdens de wedstrijden van dit weekend dragen overigens alle aanvoerders in de eredivisie de ‘One-Love’ band, om aandacht te vragen voor discriminatie en racisme. Feyenoord aanvoerder Orkun Kökçü draagt tijdens de wedstrijd een aangepaste aanvoerdersband, omdat hij zich door zijn geloofsovertuiging niet prettig voelt bij de huidige. Op zijn aanvoerdersband staat nu ‘respect voor iedereen’.

Lijkt mij trouwens meteen een goeie slogan voor op de redactie van NOS Sport, dan worden de werknemers er weer even op geattendeerd als ze op kantoor komen. Sterker nog, ik vind dat Jack van Gelder die slogan wel op zijn lichaam kan laten tatoeëren. Hij heeft immers ruimte zat. Of mag je niet meer zeggen dat de sportcommentator dik is?

Onlangs werd namelijk bekendgemaakt dat de kinderboeken van Roald Dahl worden aangepast, omdat er beledigend taalgebruik in voor zou komen. Zo wordt het woord dik voortaan vervangen door het woord enorm. Ik vroeg mij meteen af of dit dan ook het einde van de ‘dickpic’ betekende of wordt het voortaan de ‘enormpic’? Ik ben wel bang dat dat voor weinig mannen van toepassing gaat zijn.

Bij ‘dickpic’ kom je natuurlijk meteen uit bij onze nationale friemelpianist Jeroen Rietbergen. Afgelopen week werd bekend gemaakt dat hij en Ali B vervolgd worden, nadat vorig jaar was uitgekomen dat de twee enorme viezeriken zijn. Alleen The Voice coach Marco Borsato wordt voorlopig niet vervolgd. Dat zal een opluchting voor hem zijn geweest. Ik denk dat hij een dansje door de kamer heeft gemaakt, na het horen van dit nieuws. Op welk nummer hij danste? Ik denk ‘De meeste dromen zijn bedrog’.

Meer nieuws