Afbeelding

Bruse Boys wint teleurstellende derby in kil en nat Nieuwerkerk

Sport

De bespiegelingen vooraf en de verhalen met de voetbalbroers Julian en Jarno van Nieuwenhuize, opgetekend door enkele Zeeuwse media, waren mooier en leuker dan de werkelijkheid. Op een kil en nat sportpark Het Springer nam Bruse Boys de punten mee naar huis na een teleurstellend streekduel met SKNWK.

De verwachtingen waren nogmaals hoopvol, ook al omdat er auto’s op de Stolpweg geparkeerd moesten worden. Voetballiefhebbers keken uit naar de derby van Schouwen-Duiveland in de derde klasse B, maar kwamen bedrogen uit. SKNWK-trainer Johnny van Dijke noemde de wedstrijd ‘een schaakspelletje’ waarin beide partijen niet graag wilde verliezen. De Nieuwerkerkse formatie niet omdat ze er op de ranglijst al slecht - één na laatste met het zwalkende ZSC6’62 onder zich - voor staat en Bruse Boys niet omdat het elftal van coach Michel Maaskant zich graag op de bovenste regionen van de competitie wil richten. En dan was het veld ook niet om over naar huis te schrijven.
Wat met name de eerste helft opviel, was de tamme strijd binnen de lijnen. Ondanks de vele toeschouwers, naar schatting een kleine driehonderd, ontbrak de echte derbysfeer. Op de ene of andere manier leeft dat gewoon veel minder dan vroeger. Voor veel (jonge) voetballers is het gewoon één van de vierentwintig wedstrijden van het seizoen 2022/2023.
Over het geheel genomen was Bruse Boys in alle linies net wat beter. De voormalige tweedeklasser kreeg in de eerste helft een paar aardige kansen om één of twee goals te maken. Boris de Bruine was er tweemaal dichtbij en een corner na een kans van De Bruine werd door Thomas Maaskant snoeihard op de lat gekopt. Aan SKNWK-zijde was Jarno van Nieuwenhuize, die overigens in de hele wedstrijd maar tweemaal een duel met broer en Bruse Boys-verdediger Julian uitvocht, de ‘gevaarlijkste’ man. Een schot van hem werd nog voor de keeper door een speler geblokt en andere poging van veraf had Bruse Boys-doelman Kenneth Boogerd in twee instanties.
Vanwege een (inschattings)fout van zijn collega-goalie Daan van der Cingel kwam Bruse Boys vlak na rust op 0-1. Bruenaar Bas Kempe profiteerde ervan en brak de ban voor zijn ploeg. Hierna kreeg Bruse Boys een kans op 0-2, maar daar bleef het bij voor de formatie van Maaskant. Betrekkelijk eenvoudig bleef Bruse Boys overeind op deze natte zaterdag in Nieuwerkerk. De thuisploeg kwam nog tot een goede aanval waarbij David van den Broeke een teenlengte tekort kwam en Van Nieuwenhuize testte van veraf de lat boven Boogerd een keer. De spits van SKNWK produceerde tot slot een slap schot, typerend voor de (productieve) staat van zijn ploeg op dit moment.
Doelpunten maken is dit seizoen sowieso een lastige opgave voor SKNWK. “Wat we de laatste weken niet doen, is scoren”, meldde Van Dijke. “Dat komt vanzelf weer wel. De gelukkigste heeft gewonnen, vind ik persoonlijk. Het was een vechtwedstrijd. We hebben hard gevochten, maar het van mij iets feller en wat harder gemogen.”
Maaskant had zich ingesteld op de laatste woorden van Van Dijke. “Ik had vanuit SKNWK wat meer durf en felheid verwacht, maar dat kwam er niet uit. Ze gingen heel erg terug en ‘hangen’. We kwamen er niet uit en werden slordig. Tegen dit soort ploegen moet je dertig procent meer geven om vrij te komen en in balbezit hun kapot te spelen, anders ga je mee in dat tempo.” Uiteindelijk ontworstelde Bruse Boys, als zag Maaskant SKNWK ook tot een paar aardige kansen komen, zich daarin en was de ploeg erg blij na het laatste fluitsignaal. “Natuurlijk, we maken nu ook gewoon een slag om heel even los van de onderste ploegen te komen.”
Meer nieuws