Logo wereldregio.nl
Foto:

Vrije stemmen

  Column

Winkeliers

Nog een paar dagen en de eerste terrassen gaan weer open. Op tal van plaatsen worden ze al gebouwd, terwijl de gemeente niet eens de tijd heeft gehad ermee akkoord te gaan. Ach, nood breekt wet.

Maar ook winkeliers willen meer ruimte. Vanuit diverse dorpen ligt er een verzoek bij de gemeente om meer ruimte voor de winkel om koopwaar aan te bieden. Dat ziet burgemeester Jack van der Hoek niet zitten. Op een vraag van deze krant reageerde hij met ‘daar hebben we regels voor’. Ja, dat zal best. Er zijn ook regels voor terrassen. Toch verdienen de ondernemers wat meer ruimte. Natuurlijk, alleen waar het kan. Het kan niet zo zijn dat meer uitstallingen de anderhalve meter-regel in de weg zitten. Maar waarom maakt de gemeente het Havenplein in Zierikzee (en ook de andere pleintjes in de dorpen) geen vrijplaats voor lokale ondernemers? Geef ze de kans om op dagen met mooi weer hun eigen markt te organiseren. Als we de meteorologen moeten geloven (en dat doen we) krijgen we steeds meer met warme dagen te maken.

Niet alle producten lenen zich voor een markt. En niet iedere ondernemer zit op dit moment op een extra verkooppunt te wachten, waar toch weer een betaalde kracht neergezet moet worden. Maar laat die afweging aan de ondernemers. Geef ze extra ruimte zonder daarvoor aan de andere kant de precariorechten (belasting) weer te verhogen natuurlijk. Het zal niet lukken om de schade van dit voorjaar in te halen. Maar een beetje compensatie voor geleden schade verdienen de ondernemers wel. We zijn toch trots op het rijke aanbod aan winkels?