Afbeelding

Stankoverlast door warmteproef Kaaskenswater

Algemeen

Als er iets duidelijk is geworden, is het dat de warmteproef in Kaaskenswater in Zierikzee voor stankoverlast heeft gezorgd.

De proef is bedoeld om de wijk Malta in Zierikzee van een nieuwe vorm van warmte te voorzien. Uit de proef blijkt dat door het rondpompen (met 300 m3/h) van het oppervlaktewater in het Kaaskenswater geuroverlast ontstaat. Medewerkers, bewoners en passanten namen een duidelijke waterstofsulfide (rotte eieren geur) waar. De windrichting speelt een grote rol bij de verspreiding van de geur. Deze was tijdens de proef hoofdzakelijk noord/noordoost (NNO). Dit zorgde niet alleen voor meldingen van bewoners die direct aan het Kaaskenswater wonen. Er kwamen ook veel meldingen uit de wijk Malta. Ook na het beëindigen van de proef kwamen veel meldingen binnen. De stankoverlast verdween na zo’n tien dagen. Naast geurmeldingen zijn er tijdens de proef metingen verricht. Er is geen waterstofsulfide gas gemeten (minder dan 1 ppm).
De resultaten van deze proef neemt de gemeente mee in het haalbaarheidsonderzoek aquathermie in Malta. De uitkomsten van het haalbaarheidsonderzoek aquathermie Malta en de eventuele vervolgstappen worden eind 2023 bekend.

Meer nieuws