Zijn de Oosterscheldekreeftenfeestjes straks voorbij?
Zijn de Oosterscheldekreeftenfeestjes straks voorbij?

Streep door de naam ‘Oosterscheldekreeft’

Algemeen

Terwijl Kortgene en Zierikzee de strijd aangegaan zijn om aandacht voor hun eerste Oosterscheldekreeft, lijkt de Autoriteit voor Vis en Schelpdieren roet in het eten te gooien. Deze uitvoeringsinstantie van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit zet een streep door de kwalificatie ‘Oosterscheldekreeft’. De herkomst van de kreeft zou te weinig onderscheidend zijn.

Voor dit jaar - ze vieren donderdag 30 maart hun promotionele feestje - is er nog niets aan de hand. Het intrekken van de kwalificatie ‘Oosterscheldekreeft’ kan pas daags na het feest worden ingevoerd.

“De vermeende structuur en smaak van de kreeft uit de Oosterschelde onderscheidt zich niet of nauwelijks van de reguliere kreeft”, zo schrijft de Autoriteit in haar persbericht. ‘’We begrijpen dat de markt probeert zich te onderscheiden, maar er zijn geen gronden waarop dit gerechtvaardigd lijkt en misleidt een campagne hiervoor dus de consument.” Het zou ook onnodig prijsverhogend werken.

Tegen de intrekking van de kwalificatie is geen beroep mogelijk, dus zal het na volgende week donderdag gedaan zijn met de kreeftenfeestjes. In Zierikzee wordt de kreeft opgehaald met het vaartuig Lucky Lobster en start om 15.00 uur een feestje voor het publiek aan de Vismarkt in Zierikzee (zie ook het volledige programma op website wereldregio.nl

Meer nieuws