De gebroeders aan de borrel in de Biet bij Robbert Roggeband
De gebroeders aan de borrel in de Biet bij Robbert Roggeband

Het Schouwse verleden van advocatenduo Anker

Algemeen

 In oktober werden de gebroeders Anker, tweelingbroers en advocaten, gesignaleerd in Café de Biet in Zierikzee, met een filmcrew. Reden voor Wereldregio om uit te zoeken wat er gefilmd werd. Inmiddels is duidelijk dat Hans en Willem Anker met de crew van het NTR-programma Verborgen Verleden onder andere in Zierikzee op zoek gingen naar hun roots. 

Op zaterdag 18 februari is de uitzending te zien waarin de gebroeders Anker alle ins en outs van hun familiegeschiedenis te horen kregen. Ze worden in februari 70 en gingen eind 2021 met pensioen. Vakmensen: gerespecteerd, beschaafd en betrokken. IJzersterke juristen met het hart op de juiste plaats. 

“De gebroeders Anker waren in De Biet als onderdeel van het programma,” vertelt café-eigenaar Robbert Roggeband. Het was een gezellige boel op die bewuste woensdag en donderdag. En dát ze bij De Biet waren, bleek geen toeval. Robbert: “Ze hadden zelf met de NPO afgesproken: als we naar Zierikzee gaan, dan gaan we naar De Biet. Ze drinken namelijk graag een glaasje en zijn gewend door het hele land te reizen, mét chauffeur. Wim heeft de café top 100 van Misset Horeca standaard bij zich en zo zijn ze op de hoogte van alle goede bruine kroegen in het hele land. Ook bij De Biet waren ze al eerder geweest.” Hans en Willem Anker wisten al van alles over De Gekroonde Suikerbiet en natuurlijk kregen ze van Robbert Roggeband het Bietboek overhandigd. “Het was een hele mooie kennismaking,” kijkt Robbert terug. “Ze hadden ook over mij gehoord. Het was echt lachen en ze houden duidelijk wel van een borrel.”

De gebroeders Anker kwamen op woensdagavond aan in Zierikzee, waar ze in Hotel Hector sliepen-dat verblijf ervoeren ze als erg aangenaam. De hele crew was er ook. Robbert: “Authenticiteit, daar houden ze van.” Op donderdagochtend vanaf half tien waren vervolgens de opnames in De Biet- het café werd speciaal nog even langer dicht gehouden voor andere gasten. Ook al zijn Hans en Willem Anker rasfriezen, toch kwam de verbondenheid tussen Friezen en Zeeuwen naar voren. 

Na Zierikzee ging de reis richting Souburg en aansluitend werd er in Middelburg geslapen. Robbert: “Ze zijn in totaal een week bezig geweest met de opnames. Ik ben erg benieuwd wat er nog van Zierikzee en De Biet te zien zal zijn in de uiteindelijke montage. En ondertussen heb ik wel het een en ander opgevangen van de zoektocht naar hun roots in Zierikzee, maar dat blijft natuurlijk geheim tot de uitzending.”

De broers gaan op zoek naar het verhaal rondom de zelfdoding van hun opa, Adriaan Pieter Anker, geboren op 15 februari 1882 in Zierikzee en overleden op 17 mei 1940 in Oost en West Souburg. Zijn weduwe verhuisde naar Middelburg. Hun vader, Jacobus Anker, volgde de HBS in Vlissingen en werd burgemeester in Friesland, evenals diens broer, Adriaan Anker. Tijdens hun zoektocht in Verborgen Verleden stuiten Hans en Willem Anker op onbekende details. Wat volgt is een reis in het verleden van zeevaarders, slavenkassen en een koninklijke tragedie. Het is een bewogen reis vol verdriet, avontuur én, natuurlijk, het recht.

Verborgen verleden start op 18 februari op NPO 2 en NPO Start. Het verhaal van de gebroeders Anker is gelijk in de eerste aflevering te zien. 

Meer nieuws