Logo wereldregio.nl
Foto:

Politie waarschuwt voor toename oplichting

In een al langer lopend onderzoek naar oplichting en witwassen zijn onlangs vier verdachten aangehouden.

Deze verdachten maakten zich volgens de politie schuldig aan pinpasfraude en hebben meerdere Zeeuwen voor tienduizenden euro’s benadeeld. Het gaat om twee mannen en twee vrouwen uit Zeeland. Omdat er verdachten in beperkingen zitten, mag de politie over hun identiteit niets zeggen.

De vier gingen als volgt te werk: De verdachten belden willekeurige mensen op. Het ging dan vooral om oudere mensen. Ze deden zich voor als medewerkers van een bank en vertelden hun slachtoffers dat er een onbetrouwbare transactie had plaatsgevonden op hun bankrekening. Omdat de benadeelden kennelijk het volste vertrouwen hadden in de persoon die ze aan de telefoon hadden, en omdat de nep-bankmedewerkers de druk voor hun slachtoffer nogal opvoerden, maakten de slachtoffers een afspraak om hun bankpas en pincode te laten ophalen door een ‘collega bankmedewerker’. Die nep-bankmedewerkers reden vervolgens naar de klanten toe, haalden de bankpas en pincode op. Daarna werden er geldopnames gedaan. Op die manier wisten de vier in totaal tienduizenden euro’s af te troggelen van de slachtoffers.

De politie waarschuwde al meerdere malen voor dit soort praktijken. Helaas ziet de politie in de laatste anderhalve week dat het aantal meldingen in Zeeland hierover weer toeneemt.