Afbeelding

Museum in ‘rep en roer’

Algemeen

Het Stadhuismuseum Zierikzee besteedt met de presentatie ‘In Rep en Roer’. aandacht aan de gebeurtenissen in Zierikzee en omgeving in het Rampjaar 1672.

De in de tweede helft van de jaren 80 van de zestiende eeuw gestarte Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden is een bijzonder fenomeen in Europa. De Spaanse koning Philips II wordt afgezworen als landsheer over de Nederlanden. 

De Noord-Nederlandse gewesten gaan zonder vorst verder. De Staten-Generaal, de vergadering van vertegenwoordigers van de gewesten, neemt het landsbestuur over. Leden van het Huis van Oranje worden als stadhouder benoemd. Maar na het overlijden van stadhouder prins Willem II in 1650 – zijn zoon en opvolger Willem III moet nog worden geboren – kiezen de gewestelijke bestuurders onder leiding van die Holland ervoor geen nieuwe stadhouder te benoemen.

In 1672 wordt de welvarende Republiek van diverse kanten bedreigd. De troepen van de grootmachten Engeland en Frankrijk en van de bisschoppen van Münster en Keulen vallen de Republiek aan. In veel plaatsen breekt oproer uit tegen de zittende bestuurders. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor de slechte resultaten van het Staatse leger in deze oorlog.

Ook in Zierikzee en omgeving is het onrustig. De burgerij komt in opstand en roept om een sterke leider: de jonge prins Willem III. Een boze menigte verzamelt zich voor het stadhuis in Zierikzee en gooit stenen door de ruiten. 

De presentatie in het Stadhuismuseum toont originele documenten uit het gemeentelijk archief van Zierikzee en objecten die betrekking hebben op het Rampjaar. In drie vitrines wordt achtereenvolgens in beeld gebracht: herinneringen aan het Rampjaar, het oproer in Zierikzee van 11 juli 1672 en de nasleep van deze gebeurtenissen.

Meer nieuws