Afbeelding

Twee avonden over de Matthäus Passion

Algemeen

Twee protestantse gemeenten uit Zierikzee organiseren samen twee avonden rondom de lijdensmuziek van Johann Sebastian Bach: de Matthäus Passion. Op donderdag 16 maart wordt in de hervormde Gasthuiskerk het eerste deel van de lezing gegeven en op 30 maart in de gereformeerde Thomaskerk het tweede deel. De toelichting wordt gegeven door theoloog en kerkmusicus Mar van der Veer.

De muziek van de Matthäus Passion wordt steeds bekender in Nederland en zal ook dit jaar- nu dit magistrale werk weer mag worden uitgevoerd – vele duizenden mensen aanspreken. Zeker in verband met het lijdensverhaal dat zich momenteel in Oekraïne afspeelt. Bijzonder is de gedeelde ervaring van gelovige en ongelovige mensen bij het horen van deze muziek.

Toch wordt de muziek vaak niet ten volle begrepen en blijft men aan de oppervlakte steken zonder te beseffen dat er zoveel lagen in deze muziek aanwezig zijn. Een van deze lagen is de Bijbeltekst zelf, maar vooral zijn het de vrije teksten uit de 18e eeuw die in de vorm van aria’s en recitatieven klinken. Deze stammen uit een denkwereld die voor veel mensen niet meer toegankelijk is.

Mar van der Veer, die promoveerde op de herontdekker van de Matthäus Passion Felix Mendelssohn Bartholdy zal in woord, beeld en muziek de luisteraar meenemen in deze onbekende wereld achter de muziek van Bach. Iedereen is welkom van 19.30 – 21.30 uur. 

Meer nieuws