Logo wereldregio.nl
Dian Fluijt, de nummer drie van de PvdA
Dian Fluijt, de nummer drie van de PvdA (Foto:WereldRegio)

PvdA organiseert debat kansongelijkheid onderwijs

De PvdA gaat op maandag 24 januari op de Internationale Dag van het Onderwijs de online meet-up ‘Niemand aan de Kant’ organiseren voor onderwijsprofessionals van Schouwen-Duiveland. Initiatiefneemster is Dian Fluijt uit Bruinisse, nummer drie op de kandidatenlijst van de partij.

Fluijt heeft haar sporen verdiend in het onderwijs. ,,Ik wil me graag inzetten voor de samenleving maar dan buiten mijn reguliere werk. Dit jaar heb ik Barbara Noomen uit Middelburg geholpen bij haar campagne voor een plaats in de Tweede Kamer. Zij zette me aan het denken”, legt ze uit. Maar de appel valt niet ver van de boom. Het eerste onderwerp voor een online debat staat in het teken van kansongelijkheid in het onderwijs.

Want die is er volgens haar. Geld opent veel poorten naar het onderwijs, maar niet iedereen heeft dat. ,,Ook is het nog steeds van belang waar je wieg heeft gestaan, welke ondersteuning je van huis uit meekrijgt.’’ De PvdA staat wat haar betreft voor een samenleving waar niemand aan de kant komt te staan: een inclusieve samenleving zoals dat vandaag de dag genoemd wordt.

Werk aan de winkel dus. Met de online bijeenkomst wil de partij professionals uit het onderwijs horen over het thema. Met de opbrengst daarvan wil de PvdA aan de slag. Volgens Fluijt kan de lokale politiek daar best wel wat mee. Formeel heeft de gemeente het onderwijs op afstand geplaatst. Verantwoordelijk voor het openbaar onderwijs, maar ondergebracht bij Obase. De betrokkenheid van de gemeente is vooral de huisvesting van de scholen. 

,,Maar we kunnen met iedereen in gesprek. Door deze bijeenkomst te organiseren maken we duidelijk dat er kansongelijkheid is en daaraan moeten we werken.” In zowel het openbaar als het christelijk onderwijs. In die laatste richting zijn er scholen waar niet over bijvoorbeeld homoseksualiteit wordt gesproken. ,,Dat is zo, maar mijn eigen ervaring is dat ook binnen dat christelijk onderwijs gediscussieerd wordt over gelijke kansen.”

Naast het bespreken van kansongelijkheid heeft de PvdA ook een andere missie. ,,Een ander doel dat we hierbij beogen is het structureel organiseren van feedback, zodat stemmen vanuit de praktijk worden gehoord en herkend in de vragen en voorstellen die we aandragen. Hierbij is leidend dat de inhoud voorop staat in de wijze waarop we dit inbrengen” aldus Fluijt. Wat haar betreft kan de partij daarop aangesproken worden.

Belangstellenden vanuit het onderwijs kunnen zich aanmelden via de website van de PvdA. Deelnemers krijgen dan een link toegestuurd om online aan het debat deel te nemen.