Logo wereldregio.nl
<p>Koert van der Klooster</p>

Koert van der Klooster

(Foto:WereldRegio)

Koert gaat na verlies ouders lopen voor KWF

Je hoeft Koert van der Klooster (24) uit Zierikzee niet uit te leggen wat een impact een ziekte als kanker kan hebben. Op z’n vierde verloor hij zijn vader Hans en op zijn zestiende zijn moeder Joyce. Donderdag 9 april gaat hij geld inzamelen met het lopen van de marathon van Rotterdam 42,195 kilometer binnen vier uur. Gezien het aantal donaties kan zijn actie op veel sympathie rekenen.

Hij kan zich van het overleden van zijn vader niet veel herinneren. ,,Het klinkt gek, maar ik weet nog wel dat we bij zijn begrafenis veel Lego kregen.” De impact van het verlies van zijn moeder was vele keren groter voor de toen zestienjarige Brouwenaar. Het zorgde ervoor dat hij al op zeventiende op zichzelf geen wonen en een huisje in Zierikzee had gevonden. Het ging hem niet gemakkelijk af. Hoeveel anders is dat nu. Hij woont samen met zijn vriendin Esther, heeft een leuke baan bij restaurant de Werf in Zierikzee en zit goed in zijn vel.

Dat hij is gaan hardlopen, komt voort uit een weddenschap met zijn vrienden. Die zagen het hardlopen wel zitten. Die vrienden lieten het uiteindelijk grotendeels afweten, maar Koert kreeg de smaak te pakken: de Kustmarathon en de marathon van Rotterdam. ,,Ik geniet daar zo van. Natuurlijk kom je jezelf tegen. Een keer dacht ik, ik stap in de auto van mijn vriendin en stop ermee. Maar je wordt er mentaal sterk van en ik wilde verder.’’

Toen ontstond het idee om de marathon te gaan lopen voor een goed doel. Vanzelfsprekend was dat voor hem het Koningin Wilhelmina Fonds, dat strijd tegen de nog steeds vaak dodelijke kanker. In één dag tijd werd er al elfhonderd euro toegezegd en stond hij op de ranking van het KWF op de 35e plaats. En nu heeft hij de smaak te pakken. Is gezonder gaan leven, heeft zijn ‘wilde’ leventje met alcohol zo goed als vaarwel gezegd. ,,Mijn vriendin helpt daar ook bij natuurlijk.” Gezonder eten, gezonder leven. En dat is wel nodig om een marathon te kunnen lopen.

Natuurlijk gaat het om geld voor het doel. ,,Maar ik krijg zoveel mooie reacties van de mensen. Zo van: je moeder zou trots op je zijn.” Hij geniet er zienderogen van. Hij geniet ook van al die mensen langs de kant als hij zijn marathon loopt. ,,Omdat ik zoveel reacties krijg, wil ook zo hoog mogelijk eindigen natuurlijk.” Om zoveel mogelijk mensen te bereiken heeft hij een QR-code aangemaakt, die belangstellenden via de mobiele telefoon op de site brengt. Anderen tikken http://acties.kwfnl/fundraisers/koertklooster