Burgemeester Jack van der Hoek
Burgemeester Jack van der Hoek Foto: Wereldregio

Welkomstpakket voor nieuwkomers

Algemeen

Op 15 december is het nationale naturalisatiedag. Op deze dag wordt normaal gesproken een feestelijke bijeenkomst georganiseerd voor mensen die de Nederlandse nationaliteit hebben verkregen. Net zoals vorig jaar, kan dit door het coronavirus helaas niet doorgaan. Daarom stuurt de gemeente Schouwen-Duiveland een welkomstpakketje naar alle inwoners die in 2020 en 2021 zijn genaturaliseerd. De pakketjes bevatten, naast iets lekkers, een persoonlijke boodschap van burgemeester Jack van der Hoek.

Voor het Nederlanderschap is een Koninklijk besluit nodig. De nieuwe Nederlanders zijn onder meer afkomstig uit Syrië, Eritrea, Bulgarije, Polen en Egypte. In totaal heeft Schouwen-Duiveland er de afgelopen twee jaar 157 nieuwe Nederlanders bijgekregen. Voor sommigen betekent het Nederlanderschap dat men voor het eerst een nationaliteit heeft. De eerste keer dat een land hen als onderdaan erkent en dus de eerste keer dat men bij een land hoort.

De naturalisatiedag is in 2005 ingesteld om het verkrijgen van het Nederlanderschap extra cachet te geven. Het bezit van de Nederlandse nationaliteit is immers meer dan alleen het bezit van een Nederlands paspoort. Het betekent ook dat de nieuwe Nederlander instemt met alle rechten en plichten die bij het Nederlanderschap horen. Dat houdt onder meer in dat de nieuwe Nederlanders stemrecht hebben. 

Meer nieuws