Ruud van de Laar: ,,Niet ineens naar nul, maar bewustwording is hard nodig”
Ruud van de Laar: ,,Niet ineens naar nul, maar bewustwording is hard nodig”

GroenLinks wil debat over uitstoot van CO2

Algemeen

Als Schouwen-Duiveland haar bijdrage wil leveren aan het temperen van de temperatuurstijging (maximaal 1,5 graden), dan heeft het nog 5,7 jaar de tijd om de uitstoot van CO2 naar nul te brengen. ‘Onhaalbaar,’ zo weet GroenLinks-raadslid Ruud van de Laar. Maar er moet wel wat gebeuren, want het voormalige eiland omringd door water zal de zeespiegelstijging als geen ander gebied merken. Van de Laar wil een realistische aanpak en gaat de samenleving met bijeenkomsten mobiliseren.

In november vorig jaar hebben LSD en GroenLinks het voor elkaar gekregen dat er een rapport over CO2 en Schouwen-Duiveland zou worden gemaakt. Dat ligt er nu van de hand van het bureau RiBuilt. Eric Odinot uit Zierikzee pleit er al jaren voor, maar kreeg geen voet aan de grond. ,,Eric weet waar hij het over heeft maar loopt altijd op de troepen vooruit”, aldus Van de Laar. Vandaar dat er nu een rapport ligt met harde cijfers. CO2 is de grote boosdoener als het gaat om klimaatveranderingen. Alleen een energietransitie is onvoldoende. Het is de uitstoot die aangepakt moet worden.

Maar een reductie naar nul in nog geen zes jaar betekent dat de recreatie opgedoekt moet worden, de landbouw moet stoppen met produceren voor het buitenland en ook inwoners kunnen als het ware radicaal stoppen met vlees eten, de auto laten staan en alleen nog duurzame energie verbruiken. Van de Laar ziet het niet gebeuren. ,,Als we de grens verleggen en een opwarming van twee graden accepteren hebben we nog 19,5 jaar te gaan om die omslag te maken.”

,,Het gaat er vooral om dat we ons bewust worden van dat feit. En het feit dat er ook voordelen aan die verandering zitten. En het gebeurt al. Het gebruik van beton is erg slecht voor de uitstoot. Zeeuwland bouwt nu ook houtskeletwoningen. Dat kan dus ook.” En volgens Van de Laar hebben veel boeren het lastig. Als de aardappelen en de uien niet meer voldoende opleveren, kan het misschien ook anders.

Van de Laar weet dat de opwarming geen zaak van Schouwen-Duiveland alleen is. Sterker nog alle inspanningen op dit eiland zijn een spreekwoordelijke druppel op de gloeiende plaat. ,,Daarom willen we ook andere gemeenten in beweging krijgen.” En als koploper kan het eiland ook technieken ontwikkelen, die zakelijk kunnen opleveren.

,,Maar ik geloof niet in doemdenken. Als je mij vraagt of ik een windmolen in mijn tuin wil, zeg ik vast ook nee. Maar als ik daardoor geen energierekening meer krijg, dan ga ik toch denken.” En dat is de koers die GroenLinks de komende periode wil inzetten. Sessies organiseren en met alle betrokkenen nadenken over de kansen die het terugdringen van CO2 heeft ook te bieden heeft.

Het onderzoeksbureau ziet kansen voor Schouwen-Duiveland, maar ook de noodzaak. Ze schrijft onder meer: ,, Laat ik beginnen om te stellen dat ik Schouwen-Duiveland niet benijd. Het is niet de meest gunstige plek om te wonen met het oog op de toekomst. Het ligt al onder zeeniveau en drinkwater, de eerste noodzakelijke bron voor leven, is er al tekort. Dan zijn er ook nog de nodige piekbelastingen, veroorzaakt door bezoekers van buiten het eiland, die een beslag doen op de schaarse bronnen en het resterende CO2-budge snoepen.”

Meer nieuws