Esther van Keulen (midden) met twee andere exposanten van ‘Kunst kijken in de kerk’.
Esther van Keulen (midden) met twee andere exposanten van ‘Kunst kijken in de kerk’.

Expositie ‘Kunst kijken in de kerk’ in Brouwershaven

Algemeen

Esther van Keulen raakt niet uitgepraat over de schoonheid van de St. Nicolaaskerk van Brouwershaven. Een bijna betere locatie voor de expositie ‘Kunst kijken in de kerk’ is er voor haar niet. Er komt ook een romantische gedachte bij kijken want haar eerste expositie in 2015 toonde ze in dezelfde kerk.

De 52-jarige kunstenaar, geboren in Roosendaal, zo’n tien jaar doorgebracht in Bruinisse en nu wonend in Utrecht, is één van de vijf exposanten die van woensdag 18 tot en met zondag 22 augustus hun werken laten zien in de imposante, Brouwse kerk. Esther van Keulen heeft zelf de locatie en kunstenaars gezocht. Immers, dit is haar werkwijze sinds drie jaar, al is die deels door de omstandigheden gedwongen.
Al voor corona liep het aantal galeries terug en er is geen nieuwe generatie die het over wil en kan nemen. Ook vanwege de financiën zijn er beperkte expositiemogelijkheden. ,,Dat begon me te irriteren en dus ben ik het zelf gaan doen. Nu huur ik locaties voor een schappelijke prijs en zoek zelf de kunstenaars erbij. Ik voel me daar prettig bij omdat ik dan zelf aan het roer sta. Op de ene of andere manier kom ik zo vaak in kerken terecht. Dan hebben zijn ook inkomstem maar dat is niet mijn insteek.”

Voor de expositie in Brouwershaven heeft Esther van Keulen, die tot 2015 werkzaam was als jurist, vier andere, professionele kunstenaars gevraagd. Dit zijn Bart Ensing (houtsculpturen) uit Culemborg, Hetty Blankenstein (bronzen sculpturen), Kaat Sieber (kunstfotograaf) uit Hellevoetsluis en Yvonne Broeren (schilderijen) uit Ouddorp. ,,Alles is op kostenbasis. Ik geef de kunstenaars de ruimte voor een expositie en ze te laten ontmoeten met het publiek. Het is voor mij een voorwaarde dat de kunstenaars zelf aanwezig zijn.”

Esther van Keulen staat er met handgevormde schalen, vazen en objecten geïnspireerd door vormen, kleuren en texturen uit de natuur met een voorliefde voor het strand. Het zijn allen unieke exemplaren. ,,Ik maak alle glazuren zelf en ontwikkel ze zelf. Dan kun je ook je eigen tinten kiezen: zeepachtig, blauw en groen. Ik vind het leuk om daar mee te spelen, maar mensen moeten het wel op tafel kunnen zetten.”

De organische manier van werken verbindt de vijf kunstenaars van ‘Kunst kijken in de kerk’. ,,We werken abstract, maar denken ook hele erg vanuit beweging”, meldt Esther van Keulen. ,,Daar zit zoveel schoonheid in. De expositie is voor mij geslaagd wanneer mensen even uit de waan van de dag stappen en in een andere wereld terechtkomen.”

Meer nieuws