Logo wereldregio.nl
Foto:

Karin van As stem van NS

Karin van As klinkt vanaf vandaag op alle stations van de Nederlandse Spoorwegen. De stemactrice die deels in Amsterdam en deels in Zierikzee woont, is geselecteerd voor de bijzondere baan. Van As informeert de reizigers over de dienstregeling en eventuele wijzigingen daarop. (foto NS))

Karin van As is professioneel stemactrice. Haar stem is door een team van reisinformatie-experts van NS gekozen uit een selectie van professionele stemacteurs en –actrices en ontwikkeld door specialisten van de Acapela Group. Hierbij hebben ze vooral gelet of de stem past bij de sfeer van de stations, goed verstaanbaar is en vriendelijk klinkt. Vooraf is onderzocht door het bureau Neurensics hoe reizigers reageren op de stem van Karin. Via MRI-onderzoek is in kaart gebracht hoe reizigers haar stem beoordelen en welke emoties geactiveerd worden. Dit is vergeleken met de stem van een geliefde bekende en een onbekende stem. Hieruit bleek dat Karins stem negatieve emoties verzacht. Ook waarderen reizigers haar stem en vinden deze prettig klinken. Tot slot valt haar stem goed op, wat natuurlijk belangrijk is voor een omroepstem. 

NS maakt voor de automatische stationsomroep voor het eerst gebruik van de techniek: Text-to-Speech. Hiermee kan NS sneller en makkelijker omroepberichten introduceren en aanpassen. Karin van As: ,,Ik heb in de studio de namen van alle stations in Nederland opgenomen. Daarnaast heb ik allerlei losse klanken, woorden en zinnen ingesproken.” De techniek zet vervolgens getypte tekst om in gesproken berichten van Karin op de stations. Karin zal stapsgewijs op steeds meer stations klinken. Karin van As: ,,De nieuwe stem van het station, het is eigenlijk ongelofelijk. Ik vind dit heel speciaal.” Naar verwachting is haar stem vanaf eind 2021 te horen op alle stations in het land.