Logo wereldregio.nl
Foto:

Drietal verwezenlijkt droom met woonvorm voor dementerenden

Zet een ondernemende wijkverpleegkundige (moeder), een voormalig chef-kok (zoon) en hotelmanager (schoondochter) bij elkaar en start een kleinschalige woonvorm voor dementerenden. Misschien niet de meest voor de hand liggende combinatie, maar Liliane Goosmann, zoon Bart Bardok en schoondochter Maaike hebben er enorm veel zin in. In de voormalige Ojee ADHD-boerderij in Ouwerkerk gaan ze in juni van start. Met plaats voor vijftien dementerenden die er in een bijzondere locatie kunnen wonen. Donderdag 10 en vrijdag 11 juni, steeds van 10.00 tot 20.00 uur, is het open huis.

De ADHD-boerderij blijft bestaan met gaat naar de andere locatie: de Stelle. En dat bood Liliane Goosmann de kans om via een investeerder haar droom waar te maken. Ze is klaar met het de manier waarop dementerenden veelal in verzorgingshuizen komen en allerlei beperkingen opgelegd krijgen.  Maar nu kan ze haar eigen ideeën loslaten in de boerderij aan de Bloteweg 1 in Ouwerkerk.

Zorgheimer gaat het heten. Een plaats waar een familiesfeer moet heersen en waar bewoners doen wat ze gewend zijn. Samen opstaan en ontbijten, samen de warme maaltijd bereiden, wandelen, fietsen en tv kijken. Goosmann doet er alles aan om de toekomstige bewoners zich thuis te laten voelen. ,,We maken bijvoorbeeld een foto van de voordeur van het eigen huis om ze een gevoel van herkenning te geven”, legt ze uit. Mensen krijgen de ruimte om hun eigen meubeltjes mee te nemen om hun kamer in te richten. Alles vertrouwd voor ze. Maaike gaat vooral het aanspreekpunt voor de mantelzorgers worden en heeft een ondersteunende rol naar de locatiemanager toe. 

Voordat het zo ver is moet er nog heel wat werk verzet worden. Met man en macht wordt de boerderij nu geschikt gemaakt om tijdens de open dag te laten zien wat het drietal voor ogen heeft. Chef-kok Bart Bardok is laaiend enthousiast. Hij had het een beetje gehad met zijn werk in restaurants. Nu zegt hij diezelfde standaard in Zorgheimer te willen hanteren. ,,We gaan met de bewoners praten om hun wensen te weten. En ze kunnen helpen met het bereiden van de maaltijd. We gaan ook een moestuin aanleggen. Ik heb er enorm veel zin in.”

Aan ideeën op de landelijke locatie geen gebrek. Kok Bart neemt de mensen op sleeptouw naar de moestuin, er komt een volière met kanaries, er lopen paarden rond, er komt een knutselschuur en nog veel meer. De voorziening is voor mensen met een zogenoemde VV4- en VV5-indicatie. Mensen komen er in principe zonder partner wonen. Goosmann: ,,Het is moeilijk voor mensen, maar vaak geeft speciale huisvesting voor de partner ook rust. Maar we gaan wel kijken of we een plaats voor echtparen kunnen creëren. We hebben in ieder geval één kamer beschikbaar.”

Tussen alle verbouwingen door proberen ze omgeving wat te leren kennen. Het drietal komt niet uit Zeeland dus het is even wennen. Maar de eerste indrukken zijn veelbelovend. ,,We moeten de buurman nog een hand geven. Dat gaan we snel doen”, aldus Goosmann.

Maar voor nu is het vooral een uitdaging om op tijd klaar te zijn voor de open dagen. Wie wil komen wonen of misschien wel wil werken op Zorgheimer (Goosmann: ,,We werken graag met ‘helpers’. Die hebben vaak het hart op de goede plaats”), kan naar de open dag komen. Datzelfde geldt voor het vinden van vrijwilligers, want die zijn ook nodig om het project te laten slagen. Dat het slaagt, daar zijn de drie van overtuigd. Wie interesse heeft in de open dagen, kan bellen met 06-15105091 (bereikbaar op doordeweekse dagen van 09.0017.00 uur).

FOTO
Liliane, Bart en Maaike (van links naar rechts) op de locatie van Zorgheimer aan de Bloteweg in Ouwerkerk.