Afbeelding
Foto: Photographer: Peter de Kievith

Eilandelijke horeca wacht bloedbad zonder versoepeling

Algemeen

Nu de eerder in het vooruitzicht gesteld versoepeling voor de horeca uitblijft, dreigt een bloedbad in deze sector op het eiland. De eerste maanden van dit jaar waren minder erg. Veel bedrijven in de Westhoek zijn sowieso dicht, maar als het tot Pinksteren stil blijft, gaat het absoluut fout

Die overtuiging heeft Piet Fierens van het gelijknamige financieel adviesbedrijf in Burgh-Haamstede, die voor veel horecabedrijven de boekhouding doet en dus als geen ander weet hoe de vlag erbij hangt. Fierens: ,,Vanaf nu gaat het heel veel pijn doen. We missen nu al de Pasen, maar straks ook de meivakantie (Koningsdag). Als we ook de Hemelvaartsdag en Pinksteren moeten gaan missen, dan wordt het een bloedbad. De bedrijven die met afhaal en bezorgen omzet binnenhalen zitten maximaal op dertig tot veertig procent van hun begrote omzet met een lagere marge (vaak wat lagere prijzen) en hogere kosten (bezorgen etcetera). Het vervelende is ook dat de overheid steun verleent op basis van omzetverlies en niet op basis van minder winst, waardoor veel ondernemers op basis van die beperkte omzet veel omzetsteun niet krijgen’’, aldus Fierens.

Hij maakt zich ook zorgen over de strandpaviljoens aan de Schouwse kust. ,, Niet ieder bedrijf kan iets met afhaal en bezorgen, vooral de strandpaviljoenen worden zwaar getroffen. Het heeft nauwelijks zin op het strand iets met afhaalmaaltijden te doen en zij krijgen nauwelijks steun.’’ Hij heeft bij de gemeente aangedrongen op kwijtschelding of uitstel van de huur van de stranden. Inmiddels heeft de gemeente besloten om de paviljoenhouders korting op de huur te geven. 

Schouwen-Duiveland telt meer dan tweehonderd horecabedrijven (waaronder ook bijvoorbeeld de dorpshuizen). En naar schatting zijn er 140 tot 180 terrassen. Dat zou betekenen dat, wanneer de terrassen open kunnen, de meeste horecabedrijven weer wat vet op de botten zouden krijgen. Maar ook dat perspectief is weer vooruit geschoven.

En er zijn bedrijven die in coronatijd gestart zijn en daarom geen aanspraak op overheidssteun maken. Zoals het prestigieuze Mondragon in Zierikzee. Hotelier Govert Janzen liet begin maart al weten over drie maanden ‘geen saldo meer op de bank te hebben en dus geen salarissen te kunnen betalen’. Hij zegt optimistisch te zijn, maar kan niet zonder de steun, die vooralsnog uitblijft. De helft van zijn personeel is naar huis gestuurd en de andere helft werkt parttime. Inmiddels heeft hij wel weer een zogenoemde ‘talentendag’ achter de rug om nieuw personeel te werven.

Met de start van het toeristenseizoen en het mooiere weer komt ook de handhaving om de hoek kijken. De burgemeesters van de vier grote steden hebben al duidelijk gemaakt dat ze de terrassen wél open willen. Burgemeester Jack van der Hoek van Schouwen-Duiveland maakt zich minder zorgen. ,, Ik heb op dit moment geen zorgen over de handhaving. Daar waar men zich niet, of niet meer aan de regels wil houden wordt opgetreden. 

Mocht de ontwikkeling zo zijn dat men in grote(re) getale besluit zich niet (langer) te houden aan de regels, dan zal op regionale schaal nader worden afgestemd met politie en justitie hoe hier mee om te gaan.’’

Meer nieuws