500e WereldRegio in aantocht
500e WereldRegio in aantocht

Eerste Right to Challenge

Algemeen

Geen duur onderzoeksbureau, maar de inwoners van Sirjansland zelf hebben een visie geschreven voor het dorp. Sirjansland in 2040. Vandaag wordt het aangeboden aan burgemeester Jack van der Hoek. Het eerste project onder vlag van het Right to Challenge.

Right to Challenge is in de gemeenteraad geïntroduceerd door Marleen van Kooten (CDA). Het biedt inwoners de kans om zelf aan de slag te gaan met dorpsplannen. Er werd voor Sirjansland 25.000 euro uitgetrokken. Er werd een commissie samengesteld, waarin ook Jaap Jan van ’t Hof zitting nam. ,,Eigenlijk is er sinds de gemeentelijke herindeling niet meer gekeken naar Sirjansland. Dat is zo en dat geldt ook voor andere dorpen.’’ Toch stak hij net als andere inwoners de schouders eronder en ging aan de slag.

Samen met Jacqueline Kik is hij enthousiast over het proces. Dorpelingen voelden zich betrokken en lieten – zeker voor corona – goed van zich horen. Ook was er geen noemenswaardige verdeeldheid. De leegstaande school moet omgebouwd worden tot drie appartementen, de verkeerssnelheid moet omlaag in het dorp, meer bloemen in het dorp en de entree van Sir moet opgeknapt worden. Veel suggesties zijn relatief eenvoudig door te voeren.

Lastiger wordt het volgens de twee voor de gewenste woningen. Ze zijn ervan overtuigd, dat er in het dorp behoefte is aan woningen: levensloopbestending en starterswoningen. Dat geluid klinkt uit veel dorpen en de twee realiseren zich dat de gemeente het niet alleen voor het zeggen heeft als het et bouwen van woningen betreft. Kik: ,,Maar ik weet zeker dat als je hier tien woningen neerzet, ze zo weg zijn’.’

Nu ligt de visie dus in het gemeentehuis en wachten de samenstellers op wat komen gaat. Van ’t Hof: ,,Wij verwachten niet dat alles nog dezelfde dag kan worden uitgevoerd, maar we willen wel perspectief’’.

Meer nieuws