Logo wereldregio.nl
Foto:

Taakstraf geeist tegen Oud-Nieuwerkerker

Het Openbaar Ministerie heeft maandag tegen een 32-jarige man uit Vogelwaarde voor het plegen van diefstallen, heling, kraken en vernielingen in Bruinisse en Dirksland 240 uur werkstraf en vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. Officier van justitie W. Suijkerbuijk hield in zijn milde eis er rekening mee dat de strafbare feiten gedateerd (2017, 2018) zijn. Ook het doorrijden na een aanrijding in Oosterland werd in de eis meegenomen. De verdachte, die toen in Nieuwerkerk woonde, ontkende vrijwel alle beschuldigingen. 

Daar dacht de officier anders over. Hij ergerde zich aan de proceshouding van de man, die volgens hem geen enkele verantwoording voor zijn daden heeft genomen. Zo vond hij zijn betrokkenheid bij het kraken van een vakantiewoning aan de Hoogerwerfsweg in Bruinisse bewezen. Ook dat hij zijn sporen had nagelaten door meubels, tv, wasmachine, trap en meterkast te vernielen. De verdachte, die speed gebruikt, gaf toe zes weken samen met zijn vriendin in de recreatiewoning te hebben verbleven, maar de vernielingen sprak hij tegen. Zij hadden de woning verlaten, toen de politie er aankwam. Die trof een puinhoop aan. ,,In een gebruikershol”, merkte de officier op.

De officier zag ook bewijs voor de inbraken in de tuinhuisjes van de landarbeidersvereniging Klein Grond Bezit in Dirksland, waarbij gereedschap, freesmachine en aggregaat waren weggenomen. Eind december 2017 stond het volgens Suijkerbuijk vast dat verdachte zijn aandeel zou hebben gehad in het stelen van een thermostaat en kaarsenstandaard. Op een sigarettenpeuk was een DNA-spoor aangetroffen van een medeverdachte van de man. De heling van een buitenboordmotor in Scharendijke, die hij bij zijn broer had gestald, werd ook in de strafeis meegenomen . Er werden op zitting de nodige schadeclaims door de gedupeerden ingediend, maar de officier stelde vast dat niet alles kon worden toegewezen. 

Over de aanrijding tegen een erfafscheiding verklaarde de verdachte dat het zou kunnen, maar hij geloofde eerder dat zijn vriendin de bestuurster was geweest. Een getuige had een harde klap gehoord en had de man herkend als de bestuurder. Suikerbuijk merkte op dat verdachte al tien keer is veroordeeld voor het rijden zonder rijbewijs. 

Hij krijgt hulp voor zijn drugsverslaving, maar kende al enkele keren een terugval. Hij verblijft nu in het opvanghuis La Salette in Vogelwaarde, maar wil gaan wonen onder begeleiding. Hij is onder behandeling bij Forensische zorg en heeft reclasseringscontact. Strafpleitster C. Koole vond de diefstallen niet bewezen en vroeg om strafvermindering. ,,Er is sinds 2018 niets meer gebeurd.” De rechtbank doet 8 februari uitspraak.