Afbeelding

Geen vuurwerk en beperkt Carbid

Algemeen

Deze jaarwisseling zal anders zijn dan u gewend bent. Zo mag er geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Door het landelijk vuurwerkverbod is tegelijkertijd de interesse voor carbidschieten toegenomen.  Dat laatste mag op Schouwen-Duiveland alleen op de bekende plaatsen.

Deze jaarwisseling zal anders zijn dan u gewend bent. Het coronavirus is helaas nog steeds onder ons. Daarom heeft het kabinet besloten dat deze jaarwisseling 2020-2021 geen vuurwerk verkocht en afgestoken mag worden. Waar nodig zal de gemeenteacties ondernemen op de naleving van het vuurwerkverbod en om schade door vuurwerk te voorkomen. Ook u kunt een belangrijke bijdrage leveren aan fijne en vooral veilige feestdagen voor iedereen.

Door het coronavirus is de werkdruk in de ziekenhuizen erg hoog. Het afsteken van vuurwerk zorgt jaarlijks voor extra drukte op de spoedeisende hulp, in de huisartsenposten en voor de handhavers. Daarom heeft het kabinet deze jaarwisseling 2020-2021 eenmalig een vuurwerkverbod afgekondigd. Het verbod op het verkopen en afsteken van vuurwerk geldt voor al het ‘oudejaarsvuurwerk’. Alleen fop- en schertsvuurwerk (categorie F1-vuurwerk) is nog wel toegestaan. Door dit jaar geen vuurwerk af te steken draagt iedereen bij aan het ontlasten van de medewerkers in de zorg, hulpverlening, politie en boa’s.

Wordt er ondanks het verbod toch vuurwerk bij u in de buurt afgestoken? Of vermoedt u dat iemand in het bezit is van zwaar en illegaal vuurwerk? Geef dit door via 112 of Meld Misdaad Anoniem (0800) 7000.

Door het landelijk vuurwerkverbod is de interesse voor carbidschieten toegenomen. Voor Schouwen-Duiveland geldt dat carbidschieten in principe alleen is toegestaan op locaties waar men dit al meerdere jaren vanuit een traditie doet. Vraag wel bij de gemeente een ontheffing aan, zonder een ontheffing is het niet toegestaan carbid te schieten. Carbidschieten brengt risico’s met zich mee. Bij onervaren carbidschieters bestaat er een grote kans op ongelukken, met eventueel schade en lichamelijk letsel.

De politie en handhaving treden op tegen illegaal carbidschieten en vuurwerk.

Meer nieuws