Afbeelding

Open Archievendag op drie locaties actief

Algemeen

Ook dit jaar organiseren het gemeentearchief Schouwen-Duiveland en het Stadhuismuseum Zierikzee samen een dag met activiteiten rondom het thema Oost/West van de Maand van de Geschiedenis. Hierbij staat het unieke Weeskamerarchief van Zierikzee centraal. Op zaterdag 10 oktober wordt het oudste deel van dit archief digitaal toegankelijk. Dit betekent een nieuwe mijlpaal in de digitalisering van de archieven van de gemeente Schouwen-Duiveland.

Op het programma van de dag staan een digitale rondleiding door de archiefdepots, een lezing over wat er zoal te vinden is in dat bijzondere Weeskamerarchief, een kijkje in de Regentenkamer van het Burgerweeshuis in Zierikzee en een bezoek aan de nieuwe tentoonstelling in het Archiefkabinet van het Stadhuismuseum.

Voor alle activiteiten geldt dat het bezoekersaantal beperkt is. Aanpassing van de coronamaatregelen kan betekenen dat programmaonderdelen onverhoopt geschrapt moeten worden. Houdt u daarom de website van het gemeentearchief in de gaten. Als u zich al heeft aangemeld, ontvangt u bericht als de geplande activiteit geen doorgang kan vinden.

De Weeskamer in Zierikzee was een instelling die toezicht hield op het beheer van de bezittingen van weeskinderen totdat ze meerderjarig of getrouwd waren. In de praktijk betekende dit dat de weeskamer de werkzaamheden van de voogden van de wezen controleerde. Het Weeskamerarchief bevat veel interessante gegevens over het leven van alledag in vroeger eeuwen. Welke meubels stonden er in de Zierikzeese woningen, wat voor kleding lag er in de kast? En wat was er in een Zierikzeese winkel of pakhuis te vinden?

De Weeskamer moet niet worden verward met een weeshuis. Het Zierikzeese Weeshuis nam daadwerkelijk weeskinderen van poorters of burgers van de stad in huis op, wanneer de familie niet voor hen kon zorgen. Het pand stond op het Kerkhof ten zuiden van de grote kerk. Het huidige Burgerweeshuis, in gebruik genomen in 1863, staat iets oostelijker. 

Om 10.30 uur bent u welkom in het gemeentehuis. Archivaris Ilja Mostert verzorgt een digitale rondleiding door de depots van het Gemeentearchief, nu een fysiek bezoek niet mogelijk is. Om 11.00 uur geeft kunsthistorica Katie Heyning een lezing getiteld Sprokkelingen uit het Weeskamerarchief. De spreekster kent het archief van de Weeskamer van Zierikzee als geen ander. Heyning is conservator van het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap van Wetenschappen en auteur van het boek Turbulente tijden. Zorg en materiële cultuur in Zierikzee in de zestiende eeuw. Locatie: Gemeentehuis, Laan van Sint Hilaire 2, Zierikzee, toegang gratis, 30 plaatsen beschikbaar. Aanmelden noodzakelijk, via gemeentearchief@schouwen-duiveland.nl of tel. 0111 452320.

Om 13.00 uur, 14.00 uuren 15.00 uur start een bezoek aan de Regentenkamer van het Burgerweeshuis. Het goudleerbehang en de schilderijen getuigen van de weelde waarmee de regenten en regentessen van het weeshuis zich vroeger omringden. Op deze plek beslisten zij over het lot van de aan hun zorg toevertrouwde weeskinderen. Chris Braat vertelt u er tijdens de rondleiding nog veel meer over. Burgerweeshuis, Poststraat 45, Zierikzee, toegang gratis. Per rondleiding kunnen maximaal 6 personen naar binnen. Aanmelden noodzakelijk, via gemeentearchief@schouwen-duiveland.nl of tel. 0111 452320.

In het Stadhuismuseum is een nieuwe expositie ingericht in het Archiefkabinet. Enkele in de Zierikzeese boedelinventarissen genoemde voorwerpen worden hier geëxposeerd, naast archiefstukken uit het archief van de Weeskamer. Gebruiksvoorwerpen en exotische objecten laten zien dat Zierikzeeënaars Oost en West letterlijk in huis haalden. Stadhuismuseum Zierikzee, Meelstraat 6-8, Zierikzee, toegang zie website museum.

Online reserveren noodzakelijk, via https://www.stadhuismuseum.nl/.

Meer nieuws