Zeeuwierboerinnen op VPRO-televisie
Zeeuwierboerinnen op VPRO-televisie

Zeeuwierboerinnen op VPRO-televisie

Algemeen

De oproep van VPRO Tegenlicht van afgelopen november aan 'Groene Techpioniers' om zich te melden leverde vele spannende en ondernemende kandidaten op; ook van Schouwen-Duiveland.

Reden om nader te onderzoeken wie het aandurven om met groene idealen een slim en duurzaam product te verzinnen en daarmee ook nog de markt op te gaan. Hoe word je een succesvol duurzaam ondernemer en welke risico's loop je als pionier?

Op Schouwen-Duiveland hebben twee vriendinnen pal achter de Oosterscheldedam de eerste zeewierboerderij in Nederland aangelegd. Ooit verdienden ze hun geld in grote kantoren. Hun nieuwe roeping, het onderwater boeren, blijkt een vak apart. Maar zeewier is booming, is gezond en groeit in zout water, en daaraan is geen gebrek in de wereld. Een marien bioloog onderzoekt de kiemen van het wier en geeft zijn kennis door aan de boerinnen zodat ze meer kans maken. Een verhaal over het balanceren op het dunne koord van de kosten en de baten. En het dealen met de harde concurrentie. Want wat is er voor nodig om als groene voedselpionier succes te hebben? Regie: Martijn van Haalen en Paul Cohen

VPRO Tegenlicht: Groene voedselpioniers is te zien op zondag 6 mei om 21.05 uur op NPO. Foto Zeewierboeren Jennifer Breaton (l) en Rebecca Wiering

Meer nieuws