De derde klasse B is nog niet van ZSC’62 af. Nog lang niet

Een zwaluw maakt nog geen zomer, maar de 3-2-overwinning op VVC’68 geeft de (voetbal)burger in Scharendijke wel veel moed.

Wat je vooraf - al is het misschien iets te vroeg voor zo’n typering – had kunnen omschrijven als een degradatiekraker, werd een zeer vermakelijke wedstrijd die verre van slecht was. En als er dan sprake zou zijn van degradatievoetbal, was dat pas na de aansluitingstreffer van de Halsterse tegenstander van ZSC’62 deze zaterdag toen de ploeg van trainer John Tahapary in de laatste minuten terecht uit de verdediging roste. De laatkomers van de wedstrijden tussen de nummers veertien (ZSC’62) en twaalf (VVC’68) van de derde klasse B misten al twee goals. In de eerste minuten werd het 0-1 en vlak erna 1-1 door Mike de Voogd, die later nog tweemaal 'in beeld' kwam. Na deze flitsende opening gebeurde er naar verhouding voor rust niet zo veel. Voor die pauze was ZSC’62 echter wel meer te vinden op de vijandelijke helft dan andersom, werd een doelpunt van VVC’62 terecht afgekeurd vanwege dom buitenspel lopen, kregen de West-Brabanders nog een kansje, had Nicky van der Velden een betere mogelijkheid na een voorzet van Robin Provoost en leidde een combinatie in de omgekeerde volgorde tussen die twee ZSC’62-spelers evenmin tot een goal. Met die 1-1-ruststand kon een ieder wel leven. Vielen er in de eerste helft twee snelle doelpunten, na rust was dat het geval met een treffer. Een fraaie crosspass van Jos Erades belandde bij de mee opgestoomde Mike de Voogd op de linkerflank van VVC’62. Nadat de bal een keer had gestuit, volleerde de linkspoot de bal prachtig in de verre rechterhoek vanaf zeker twintig meter: 2-1. Hierna maakte ZSC’62 de fout achteruit te gaan lopen, maar kon VVC’68 eigenlijk onvoldoende vuist maken om ZSC’62 echt pijn te doen. ‘Dan doen wij het maar’, moet Van der Velden, die bij tijd en wijlen ongrijpbaar was voor de VVC’68-verdedigers, tegen de zeventigste minuut gedacht hebben. Hij speelde zich met bal fraai langs twee man door, dook de ‘zestien’ binnen, zette op de achterlijn een derde Halsternaar op het verkeerde been, behield het overzicht en passte keurig op Provoost. Met deze mogelijkheid wist de topscorer van ZSC’62 zich wel raad: 3-1. Bij deze stand moest VVC’68 wel meer risico gaan nemen en werd een paar minuten later geholpen door Mike de Voogd die rondom de middenlijn onder de ogen van de scheidsrechter een natrappende beweging maakte. De leidsman was onverbiddelijk en trok rood. ‘Een black out’ noemde De Voogd het, die daarna berouwvol in alle rust de kleedkamer opzocht. ,,Dat had-ie gewoon niet moeten doen, maar dat snapt hij zelf ook”, aldus Tahapary. Tegen tien man bleef VVC’68 eigenlijk tandeloos. Sterker nog, vijf minuten voor het einde van de wedstrijd kwam ook VVC’68 met tien man te staan vanwege een tweede gele kaart (overtreding op Barry van der Stel) voor één van de spelers. Twee à drie minuten later wees de scheidsrechter naar de stip voor VVC’68: 3-2. Na een klein kansje voor Lennart Wesdorp kwam de zege nog bijna in gevaar, maar redde Mark Provoost met zijn borst op de doellijn. De gelijkmaker zou niet verdiend zijn geweest. Tahapary sprak van een ‘zwaarbevochten overwinning'. ,,We hebben toch laten zien dat we mee kunnen en tegen dit soort ploegen kunnen we op snelheid heel veel creëren. Ik denk dat we eigenlijk veel te laag staan, maar uiteindelijk moeten we hard werken. Als we dat doen, zijn er mogelijkheden om dat dit soort ploegen te winnen. Op dit moment zijn we optimistisch. En, last but not least, het was een belangrijke zege. Naast dat ZSC’62 zelf VVC’68 versloeg, verloren ook de nummers dertien (Rillandia) en elf (Seolto). Het verschil met Seolto en VVC’66 bedraagt nu drie punten. Bovendien heeft ZSC’62 nog een wedstrijd in te halen. De derde klasse B is nog niet van ZSC’62 af. Nog lang niet.