Gemeenteraad zegt ja tegen komst Brouwerseiland
Gemeenteraad zegt ja tegen komst Brouwerseiland

Gemeenteraad zegt ja tegen komst Brouwerseiland

Algemeen

De meerderheid van de Schouwen-Duivelandse gemeenteraad heeft donderdagavond JA gezegd tegen de aanleg van vakantieresort Brouwerseiland in de Grevelingen.

En daarmee is een einde gekomen aan een politieke discussie die vele jaren heeft geduurd. Zoals verwacht stemden D66, Alert, SP, PvdA en een lid van Leefbaar Schouwen-Duiveland tegen. Daarmee waren er dus zeven tegenstemmen en zestien voorstanders in de raad. Brouwerseiland komt in de voormalige werkhaven van de Grevelingen en is het geesteskindje van architect Matthijs Zeelenberg. Vooral surfers en natuurorganisaties hebben alles in het werk gesteld om de plannen tegen te houden.

Met een petitie werden 19.000 handtekeningen ingezameld, waarvan zo'n zeventien procent van mensen van het eiland. Voor Anita de Vos van de SP was het openbaar maken van de namen van ondertekenaars nog een hekel punt. Ze wees erop, dat hier de persoonsbescherming in het geding was. Het leverde nog een korte schorsing op, maar die had geen verder debat tot gevolg. Wel dat de procedure rondom de petitie - met name het vrijgeven van de namen - nog een keer terug komt in een openbaar debat. De tegenstanders probeerden het besluit nog uit te stellen, maar vonden daarvoor geen meerderheid. Ze wilden meer duidelijkheid over de compensatie voor de surfers. Die zou er komen, maar is nog niet volledig ingevuld. Ook wilden de tegenstanders weten of de geplande doorlaat in de Brouwersdam (doorstroom water vanuit de Noordzee naar de Grevelingen) niet juist op de plek van Brouwerseiland zou komen. Maar wethouder Wout van den Berg kwam met een mail van Rijkswaterstaat, dat dit niet het geval zal zijn. De doorlaat wordt noorderlijker gedacht. Alert-raadslid Jos Hoeijmakers haalde aan het het einde van het debat nog uit naar de voorstanders. Hij sprak van 'vriendjes van de ontwikkelaar' en 'bananenrepubliek'. Tom Soeters van de VVD nam daar afstand van. De anderen lieten zich niet verleiden om daarover een debat te voeren. Tegenstanders hebben aangekondigd het raadsbesluit aan te vechten bij de Raad van State. Ook zullen ze de rechter vragen Brouwerseiland tegen te houden zolang er geen gerechtelijke uitspraak ligt van de Raad van State.

Meer nieuws