Ondernemers Renesse denken na over BIZ

Algemeen

De ondernemers in Renesse gaan nadenken over de invoering van een BIZ, een bedrijven investeringszone, zoals die onlangs in Zierikzee is gerealiseerd. ,,Maar we doen het alleen als iedereen zich daar goed bij voelt,” reageert ondernemersvoorzitter Anton Krijnse Locker. Een eerdere poging sneuvelde.

 

Een BIZ is een door de ondernemers te kiezen systeem van verplichte bijdragen aan een ondernemerspot. Het zorgt ervoor dat álle ondernemers meebetalen aan voorzieningen, die het winkelgebied aantrekkelijker maken. Anders dan in Zierikzee telt Renesse overigens minder freeriders; ondernemers die wel meeprofiteren, maar niet meebetalen.

 

Krijnse Locker is er nog niet uit. Hij ziet wel voordelen in een BIZ. Zo worden er afspraken gemaakt voor een periode van vijf jaar en dat geeft financiële zekerheid. Renesse wordt steeds professioneler, zo stelt hij en daar zijn financiën voor nodig. ,,Als er nu een paar ondernemers weglopen kan er gelijk een probleem zijn.” Met een BIZ kan dat niet. De bijdrage is verplicht en de gemeente int.

 

In Zierikzee wordt de hoogte van de bijdrage vastgesteld aan de hand van de waarde van een pand. In Renesse wordt nog steeds met omzetten gewerkt. Een accountant kent de omzetcijfers en stuurt de ondernemers een factuur. ,,Wij weten als bestuur niet wat een individuele ondernemer dan betaalt en dat is goed.” Overigens wordt er jaarlijks zo’n €125.000 opgebracht door de ondernemers. In Zierikzee is dat ruim €40.000.

 

Overigens zit er nog wel een voordeel aan de invoering van de BIZ. De gemeenteraad is er een voorstander van en stelt alle ondernemersverenigingen, die ermee aan de slag gaan een bijdrage in het vooruitzicht. Voor Renesse is dat vijf jaar lang een bedrag van €25.000 per jaar.

 

Krijnse Locker verwacht dat de ondernemers in Renesse ergens in 2017 een oordeel zullen vellen over de voors en tegens van de BIZ. Krijnse Locker laat het aan de ondernemers over, zo stelt hij. Projectmanager Wim van den Noort, die Zierikzee begeleidde met de BIZ, helpt ook Renesse op weg.

Meer nieuws