Gemeentelijk geld voor komst Odensehuis

Algemeen

De gemeente geeft in het kader van het innovatiebudget Sociaal Domein subsidie voor het opzetten van een Odensehuis in Zierikzee.Een Odensehuis is een inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het biedt in een ongedwongen en informele sfeer advies en ondersteuning. Dit initiatief is nieuw op Schouwen-Duiveland en draagt bij aan het versterken van de zelfredzaamheid van (beginnend) dementerenden en biedt ondersteuning aan hun mantelzorgers. Naar Deens voorbeeld zijn er eerder al Odensehuizen in onder meer Amsterdam en Vlissingen opgezet. Initiatiefnemer Antoine de Ceuster licht toe wat deze voorziening inhoudt: ,,Het is een laagdrempelige voorziening waar mensen zonder indicatie en zonder afspraak terecht kunnen. Dat maakt het Odensehuis anders dan een professionele zorginstelling. In het Odensehuis kunnen de mensen de hele dag terecht voor een kop koffie en een goed gesprek. Het delen van ervaringen en informatie helpt tegen het gevoel er alleen voor te staan. Bovendien kan dit het taboe dat nog steeds leeft rondom dementie doorbreken.” In het Odense huis kunnen de bezoekers allerlei activiteiten ondernemen zoals gezamenlijk een maaltijd bereiden of samen zingen. Daarnaast worden er activiteiten buiten het huis georganiseerd zoals wandelingen of een bezoek aan een museum.

Het Odensehuis is informeel van opzet. Dit geeft meer ruimte voor eigen initiatief van de participanten, zoals de dementerenden en hun mantelzorgers worden genoemd. De coördinatie van het Odensehuis is in handen van een betaalde beroepskracht. Deze rol is vooral faciliterend. De bedoeling is dat de participanten zelf aan de slag gaan. Voor wethouder Cees van den Bos is het belangrijk dat het Odensehuis bijdraagt aan de gemeentelijke visie dat inwoners zo lang mogelijk zelfredzaam zijn. ,,Het Odensehuis maakt het mogelijk dat ook kwetsbare inwoners langer zelfstandig kunnen wonen. Daarnaast zorgt de ondersteuning aan mantelzorgers ervoor dat duurdere zorg voor deze inwoners kan worden voorkomen.” De verwachting is dat het aantal dementerenden de komende jaren sterk zal toenemen, het is dan ook belangrijk dat de samenleving zich hier op voorbereidt met voorzieningen die inspelen op deze ontwikkelingen.

De stichting Odensehuis i.o. heeft het initiatief ontplooid. In de stichting werkt een aantal partijen samen, zoals SMWO, Zeeuwse Zorgschakels, Allévo en Alzheimer Nederland afdeling Zeeland. De gemeente verstrekt een projectsubsidie vanuit het innovatiebudget voor maximaal drie jaar. Het subsidiebedrag is voor het eerste jaar 2016 € 125.300. Voor het tweede en derde jaar is dat een bedrag van € 96.300 per jaar. Het is bedoeling dat het Odensehuis nog in 2016 haar deuren opent. Een locatie is nog niet bekend.

Meer nieuws