Roep om bouwstop langs Zeeuwse kust

Algemeen

De actiebereidheid van Zeeuwen bij de discussie over kustbebouwing was groot tijdens de eerste kustontmoeting van de coalitie ‘Bescherm de kust’ op Neeltje Jans.Recreatieondernemers, raadsleden, wethouders en bewoners, die zich al dan niet als Baywatcher bij de campagne aansloten, gingen met elkaar in gesprek. De oproep voor duidelijke afspraken over provinciale én landelijke regie beheerste de discussies. Aanwezige Belgen waarschuwden voor Belgische taferelen. Anderen wilden broedvogels die met uitsterven bedreigd worden zelf een handje gaan helpen.

Doel van de bijeenkomst was het verbinden van mensen om met elkaar actief te worden in het beschermen van de kust. Van Veere tot Haaksbergen en zelfs Limburg kwamen mensen naar Neeltje Jans. Vlaming Bart Slabbinck verwoordde zijn bezorgdheid en eigen ervaring bij de kust als volgt: ,,als je geen kompas hebt, dan beland je in Belgische toestanden.” Een andere deelneemster benadrukte hoe waardevol en kwetsbaar de kust is: ,,het is een kip met de gouden eieren. Maar die heeft wel een erf nodig.”

Uit een onderzoek dat Natuurmonumenten vandaag zaterdag 11 publiceerde, bleek Zeeland de grootste bouwambitie te kennen met 4.121 nieuwe accommodaties. De afgelopen drie jaar werden 1.093 villa’s, lodges, bungalows, appartementen, strandhuizen of hotelkamers opgeleverd. Voor de komende jaren komen hier nog eens 3.028 bij. In veel Zeeuwse gemeenten zijn ook jachthavens populair. Dit deel van de Noordzeekust staat qua aantallen bebouwing het meest onder druk.

Gert de Groot, kustbeheerder Natuurmonumenten: ,,Het is een dag die beheerst wordt door het onderwerp bouwen aan de kust. In de media met de uitkomsten van het onderzoek en vandaag in Neeltje Jans met zoveel betrokken deelnemers. Geweldig dat er zo veel energie zit bij deze mensen. Mensen hebben elkaar gevonden, er zijn deals gesloten, er is budget toegezegd en concrete afspraken gemaakt. ”

Meer nieuws