Gemeente bankier voor aanpassing woning
Gemeente bankier voor aanpassing woning

Gemeente bankier voor aanpassing woning

Algemeen

Wie graag in de eigen woning wil blijven, maar daarvoor wel de nodige aanpassingen moet doorvoeren, kan volgend jaar wellicht een zogenoemde ‘blijverslening’ sluiten bij de gemeente.

In het gemeentehuis wordt er al een jaar aan gewerkt, maar de verwachting is dat er in het najaar een concreet plan op tafel ligt.

In mei 2015 al stemde de gemeenteraad in met een plan van Corina van der Vliet van de Partij van de Arbeid. Zij wil dat ouderen bij de gemeente moeten kunnen aankloppen als ze er zelf niet in slagen om geld te lenen voor aanpassing van de woning. Ouderen krijgen vaak geen hypotheek bij de bank en een persoonlijke lening is vaak erg kostbaar.

De gemeente kan daar een rol in vervullen, zoals ze dat nu ook al doet met starters op de woningmarkt. Die kunnen aankloppen voor een interessante lening en maken daar ook gebruik van. Alleen al dit jaar zijn er acht aanvragen gedaan, waarvan er vijf goedgekeurd zijn.

De verwachting is dat ouderen daar ook wel oren naar hebben. Ze wonen langer zelfstandig, maar niet iedereen heeft de centen voor een verbouwing op de bank staan. Volgens beleidsmedewerker Ellen Goossens gaat het overigens niet alleen om levensloopbestendige woningen, maar kan de regeling ook gelden voor het verduurzamen van de woning.

Dat de gemeenteraad zo lang moet wachten op een raadsvoorstel heeft volgens haar te maken met de complexiteit. ,,We willen de regelingen op elkaar afstemmen en dat doen we samen met de stichting Stimuleringsfonds Volkshuisvesting van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten. Maar we verwachten het in het vierde kwartaal van dit jaar laar te hebben.

Als het gaat om aanpassingen in de woning kunnen mensen nu ook al een beroep op de WMO-pot (maatschappelijke ondersteuning) doen. ,,Maar dan kijken we eerst of mensen het zelf kunnen regelen. Pas als dat niet kan is er eventueel een beroep op het WMO-geld mogelijk,” aldus Goossens. Op de foto Corina van der Vliet (PvdA).

Meer nieuws