Kom in de Kas bij vijf bedrijven
Kom in de Kas bij vijf bedrijven

Kom in de Kas bij vijf bedrijven

Algemeen

Vijf glastuinbedrijven op Schouwen-Duiveland doen zaterdag 2 april mee aan Kom in de Kas.Waarom? Omdat het trotse ondernemers zijn, die maar wat graag laten zien wat er zich onder het glas in hun bedrijf afspeelt. Want een goed imago is voor glastuinbedrijven van groot belang.

Wim Remeeuws en Pleun van Duijn zijn twee van die ondernemers. De een actief in het klein fruit zoals de aardbei en de kers, de ander met aubergines. Remeeus uit Ouwerkerk verkoopt zo’n 70 procent direct aan de consument. Mensen, die het leuk vinden om het erf op te stappen en daar hun fruit te halen. Van Duijn moet het meer van de groothandel hebben, want de aubergine is in Nederland nog niet zo ingeburgerd als veel andere producten.

De glastuinbouw beslaat op Schouwen-Duiveland zo’n zestig a zeventig hectare. Van Duijn rekent voor, dat er daarmee zo’n tweehonderd arbeidsplaatsen gemoeid zijn. In het hoogseizoen aanzienlijk meer, waarbij vaak een beroep gedaan wordt op Poolse arbeiders. Volgens Remeeuws is het steeds lastiger om mensen uit de eigen regio te vinden. En volgens hem heeft dat niets te maken met de hoogte van het loon.

De glastuinbouw is een sector in ontwikkeling. Zo is het volgens Van Duijn nu een uitdaging om duurzamer te produceren. Daarbij is met name energieverbruik een belangrijke. ,,We kijken nu naar de inzet van biomassa. Zover is het nog niet, maar het is wel een belangrijke ontwikkeling”.

Belangrijk is ook wat er zich in de wereld voltrekt. Want de glastuinbouw is in grote mate afhankelijk van de export. En als Poetin ‘gek doet’,gooit een handelsembargo met zijn land meteen roet in het eten. Overigens slaagt de sector er volgens Van Duijn wel in om andere afzetmarkten te vinden.

Wat de twee vooral belangrijk vinden is een sterk Europa met open grenzen. Het nieuws over gesloten grenzen als aanpak van de vluchtelingentoestroom, spreekt ze niet aan. Ze hebben open grenzen nodig. ,,Europa is zo belangrijk voor de export,” vertelt Wim Remeeuws.

De invloed daarop – of op de steeds veranderende regelgeving – is klein. Wel kunnen de producenten inzetten op kwaliteit. En dat is volgens Remeeuws waarin de Nederlandse glastuinbouwbedrijven zich kunnen onderscheiden. Consumenten hechten steeds meer waarde aan voedselveiligheid. En weten waar de producten vandaan komen.

Maar tegelijkertijd is de consument weer niet altijd hetzelfde als de bewuste burger. Wil de burger duurzame producten, de consument laat zich vooral door de prijs sturen. En om de consument nog bewuster te maken van wat er zich in de kas afspeelt, is ze zaterdag 2 april tussen 10.00 uur-16.00 uur welkom in de vijf bedrijven. Allemaal proberen ze met een aanvullend programma het de bezoekers naar de zin te maken.

Vijf deelnemers in de regio

GEBR. VAN DUIJN BV Ringweg 14 4307 NK Oosterland Gewas: Aubergine

PROMINENT-GREVELINGEN VOF Noord Hogeweg 4 4307 NW Sirjansland Gewas: Trostomaten

KOMKOMMERKWEKERIJ STOUTEN VOF Maatje Haring Jobsweg 6 4307 NL Oosterland Gewas: Komkommers

STEENPOORTE Maatje Haring Jobsweg 2 4307 NL Oosterland Gewas: Skimmia

FRUITBOERDERIJ REMEEUS Boterhoekseweg 3 4305 RB Ouwerkerk Gewas: aardbeien/frambozen/bramen/kersen/pruimen

Meer nieuws