Logo wereldregio.nl

Weer aahoudingen voor handel illegaal vuurwerk

De politie op Schouwen-Duiveland heeft vanaf woensdag 16 december onderzoek verricht naar de handel en het bezit van ongeveer vijftig kilogram illegaal vuurwerk.Het onderzoek startte woensdagavond toen een buitengewoon opsporingsambtenaar van de gemeente op de Heesterlustweg in Noordgouwe twee jongens betrapte met vuurwerk. Gezien de harde knal werd onmiddellijk aan illegaal vuurwerk gedacht. De politie werd geïnformeerd die een onderzoek startte. Agenten gingen naar de woning van deze 17-jarige jongen uit Noordgouwe. In de woning werden vijf Cobra's aangetroffen en in beslag genomen. De jongeman werd rond 19.30 uur aangehouden en voor verder onderzoek naar het politiebureau in Zierikzee gebracht. Op het bureau werd hij gehoord. De jongeman kreeg te horen dat hij zich op een TRIP-zitting op 29 februari a.s. zal moeten verantwoorden. Rond 22.00 uur mocht hij het politiebureau verlaten.

Het onderzoek leidde vervolgens dezelfde avond naar een 13-jarige jongen uit Renesse. In zijn woning werd bijna veertien kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. Ook vond de politie een neppistool en een mes. De jongen werd om 22.15 uur aangehouden. Hij kreeg gelijk te horen dat hij de volgende dagen niet naar school mocht en zich ter beschikking moest houden voor het politieonderzoek. De jongen werd donderdagochtend op het politiebureau in Zierikzee verhoord. Hij bekende het vuurwerk te hebben gekocht en delen te hebben doorverkocht. Ook hij zal zich 29 februari a.s. op een TRIP-zitting moeten verantwoorden voor het bezit en de handel van illegaal vuurwerk en het bezit van het nepwapen en het mes.

Donderdagavond bezocht de politie de woning van een 15-jarige jongen uit Scharendijke. Zij troffen in de woning een kleine hoeveelheid illegale strijkers en nitraten aan. Deze werden in beslag genomen. De jongen was niet thuis en zal zich later op het politiebureau moeten verantwoorden.

Diezelfde avond brachten agenten nog een bezoek aan een 14-jarige jongen uit Renesse. In de woning troffen ze strijkers, nitraten en vlinders aan. Op aanwijzing van de jongen werd nog eens bijna 25 kilogram illegaal vuurwerk aangetroffen en in beslag genomen. De jongen werd rond 21.30 uur aangehouden en naar het politiebureau in Renesse gebracht, waar hij werd verhoord. Tijdens dit onderzoek werd vrijdagmiddag nog onderzoek gedaan in twee woningen in Renesse en Scharendijke. Daar werd geen vuurwerk aangetroffen.

Het onderzoek leidde tot slot vrijdagavond naar een woning in Noordgouwe. Twee jongens (14 en 16) bleken in het bezit van honderd nitraten. Gezien de hoeveelheid en de geringe zwaarte van dit illegale vuurwerk werd beide jongens een HALT-afdoening aangeboden. De ouders stemden hiermee in. Het vuurwerk werd in beslag genomen.