Sportcentrum  voor crisisopvang
Sportcentrum voor crisisopvang

Sportcentrum voor crisisopvang

Algemeen

De gemeente heeft sportcentrum Westerschouwen als locatie aangemerkt waar eventueel voor maximaal 72 uur crisisnoodopvang kan worden geboden aan ongeveer 200 vluchtelingen. De kans dat de locatie daadwerkelijk wordt ingezet, lijkt beperkt. Op het moment dat er een concreet verzoek van het Rijk binnenkomt om een locatie beschikbaar te stellen, neemt het college een definitief besluit. Na een positief besluit moet de crisisnoodopvang binnen een periode van een tot drie dagen gerealiseerd zijn, afhankelijk van de urgentie op dat moment. Als het zover komt, zal het sportcentrum ongeveer één week buiten gebruik zijn. Het gaat hier nadrukkelijk om kortdurende crisisnoodopvang die ervoor zorgt dat mensen kunnen beschikken over een veilige, droge en warme plaats. Het gaat hier niet om het afhandelen van reguliere asielprocedures.

Sportcentrum Westerschouwen is niet de enige locatie in Zeeland die voor crisisopvang beschikbaar is. Alle Zeeuwse gemeenten hebben locaties voor crisisnoodopvang aangemeld bij de Veiligheidsregio. Bij de uiteindelijke keuze is de geschiktheid van de locatie voor deze vorm van opvang bepalend.

Het sportcentrum Westerschouwen staat in de gemeentelijke crisisplannen als locatie voor tijdelijke opvang in het geval van calamiteiten. Deze locatie beschikt over een gunstige ligging en aanvoerroutes. Daarnaast zijn de noodzakelijke voorzieningen voor tijdelijke noodopvang aanwezig. Omdat de vluchtelingen na 72 uur doorstromen naar andere opvang, wordt de ruimte niet permanent ingericht.

Vanwege het grote aantal vluchtelingen dat momenteel Nederland binnenkomt is de vraag naar locaties voor crisisnoodopvang groot. De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft onlangs alle gemeenten in Nederland verzocht om snel extra kortdurende crisisopvang voor vluchtelingen beschikbaar te houden.

De omwonenden van sportcentrum Westerschouwen zijn inmiddels via een brief op de hoogte gebracht. Op de website van de gemeente zijn vragen en antwoorden over crisisnoodopvang op een rij gezet.

Vragen en antwoorden over crisisnoodopvang

Wat is crisisnoodopvang? Deze opvang is bedoeld voor in beginsel 72 uur, waarna de vluchtelingen kunnen doorstromen naar de andere vormen van opvang. Dit regelt het COA. Crisisnoodopvang vindt plaats in accommodaties (sporthallen e.d.) die normaal voor incidenten, rampen of crisis worden gebruikt door bevolkingszorg. Op 18 september 2015 is een oproep gedaan aan gemeenten om deze locaties aan te leveren.

Als het COA onze crisisnoodopvanglocatie uitkiest, hoe gaat dan het proces? De gemeenten hebben na het verzoek van het Rijk op 18 september 2015, locaties aangeboden voor mogelijke crisisnoodopvang. Het COA benadert alleen de gemeenten waarvan dit aanbod is geaccepteerd op basis van geschiktheid. Als er een concreet verzoek om crisisnoodopvang komt, neemt het college een definitief besluit.

Waarom kiest het college ervoor om deze opvang aan te bieden? Er is een dringend verzoek gekomen vanuit het Ministerie aan deze gemeente om opvangruimte ter beschikking te stellen voor tijdelijke crisisopvang. De gemeente wil aan dit verzoek voldoen omdat het onze plicht is om mensen te helpen die dringend hulp nodig hebben. Alle Zeeuwse gemeenten hebben locaties aangewezen die kunnen worden gebruikt voor crisisnoodopvang. Bij de uiteindelijke keuze is de geschiktheid van de locatie voor deze opvang bepalend.

Is de gemeente verplicht om deze opvang aan te bieden? Nee de gemeente is niet verplicht deze opvang aan te bieden, maar doet het omdat de nood heel erg hoog is.

Waarom vangt de gemeente vluchtelingen op deze locatie op? Is er geen andere locatie beschikbaar? Alle mogelijke locaties zijn geïnventariseerd en overwogen. Op dit moment past deze locatie het best bij de vraag.

Wat moet de gemeente regelen als wordt gevraagd een crisisnoodopvang te openen? Het COA gaat ervanuit dat een zelfvoorzienende locatie wordt aangeboden, waarbij de gemeente zorgt voor de inrichting van de ruimte, catering en toezicht.

Worden er voorwaarden gesteld aan de inrichting van de locatie? Aande crisisnoodopvang worden geen nadere eisen gesteld dan bed, bad en brood. Met andere woorden: er wordt van uit gegaan dat er naast slaapvoorzieningen sanitaire faciliteiten zijn en dat voedselvoorziening mogelijk is.

Hoe snel is de locatie ingericht? Er wordt verwacht dat de gemeente zelf de locatie inricht en faciliteert. Dit duurt ongeveer twee tot drie dagen.

Hoe lang duurt het dan voor de eerste vluchtelingen er zijn? Het COA zorgt voor het transport van de vluchtelingen naar de opvanglocatie en laat weten op welk moment de eerste vluchtelingen te verwachten zijn.

Vragen over de opvangtermijn Hoe hard is de opvangtermijn van 72 uur? In beginsel is afgesproken dat de gemeente de vluchtelingen voor maximaal 72 uur opvangt en dat ze daarna doorstromen naar een van de andere opvangmogelijkheden.

Wanneer gaat de termijn van 72 uur in en wanneer loopt die af? De 72 uur gaan in principe in als de eerste vluchteling op crisisnoodopvanglocatie aankomt.

Wat gebeurt er na 72 uur met deze mensen? De mensen gaan dan door naar een meer permanente noodopvang. Dit wordt gecoördineerd door het COA. Zij bepalen ook de locatie.

Blijven deze mensen daarna in de gemeente wonen? Nee, ze gaan naar een meer permanente noodopvanglocatie buiten de gemeente.

Vragen over de daadwerkelijke opvang Hoeveel vluchtelingen kan Schouwen-Duiveland opvangen? In Sportcentrum Westerschouwen is plaats voor 200 mensen.

Komen er ook kinderen naar de opvanglocatie? Ja, er kunnen ook gezinnen met kinderen worden opgevangen.

Gelden er regels voor de vluchtelingen? Er is een huisreglement in het Nederlands, Engels en Arabisch opgesteld dat geldt voor alle vluchtelingen. Politie, beveiliging en vrijwilligers zullen er op toe zien dat de huisregels worden nageleefd.

Blijven de vluchtelingen binnen? We zullen proberen de vluchtelingen zoveel mogelijk op het terrein te houden, maar het is niet verboden dat ze in het dorp gaan lopen. Wel willen we ervoor zorgen dat de mensen wat te doen hebben, zoals sport of activiteiten voor kinderen.

Is er toezicht of beveiliging? De politie en/of een beveiligingsbedrijf zal permanent worden ingeschakeld in en om het sportcentrum.

Hoe gaat de gemeente om met de veiligheid van de bewoners in de wijk? Er is dag en nacht beveiliging in en rondom het sportcentrum. In een noodsituatie geldt uiteraard, bel 112.

Wat gebeurt er met de gebruikers van het sportcentrum? Tijdens de crisisnoodopvang zal het sportcentrum ongeveer een week niet gebruikt kunnen worden voor andere activiteiten. De gebruikers zullen hiervan op de hoogte worden gesteld.

Wanneer en hoe worden wij ingelicht als er daadwerkelijk vluchtelingen komen? De kans dat er daadwerkelijk vluchtelingen worden opgevangen lijkt beperkt. Zodra bekend is dat het gaat gebeuren, verstuurt de gemeente een brief aan omwonenden en komt er een informatieavond. Daarnaast is op de website actuele informatie te vinden.

Waar kan ik met vragen terecht? Zodra bekend is wanneer er vluchtelingen arriveren, wordt een informatienummer opengesteld. Wij informeren u daarover op de gemeentelijke website.

Kan ik als vrijwilliger iets betekenen? We zijn blij met ieder aanbod op dit gebied. Als het zover is, moeten we drie dagen en drie nachten de zaak runnen. Denk bij hulp aan: toezicht houden, een belangstellend praatje maken, een luisterend oor bieden, hulp bij de catering, vermaak bieden aan kinderen en volwassenen.

Waar kan ik me aanmelden als vrijwilliger? Mocht het zo ver komen, dan leest u het telefoonnummer op de gemeentelijke website. Het Rode Kruis is momenteel hard op zoek naar vrijwilligers die willen bijspringen. Kijk hiervoor op www.rodekruis.nl.

Waar kan ik hulpgoederen aanbieden? We willen dat niet bij het sportcentrum zelf doen, maar op een locatie in de buurt. De inzamelplek maken we bekend, als het zover is.

Kan ik geld doneren? Ja, dat kan via het Rode Kruis: Bank NL83INGB0000006868

Meer nieuws