Boetes voor zwemmen op gevaarlijke plekken
Boetes voor zwemmen op gevaarlijke plekken

Boetes voor zwemmen op gevaarlijke plekken

Algemeen

De gemeente waarschuwt voor het zwemmen in de havens om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook kunnen er boetes uitgedeeld worden.Schouwen-Duiveland heeft een waterrijke omgeving. Als de temperaturen stijgen, dan is het heerlijk om er wat verkoeling te zoeken. Om te voorkomen dat je jezelf in gevaar brengt, kun je niet zomaar in ieder natuurwater zwemmen. Veel jongeren kunnen de verleiding niet weerstaan verkoeling te zoeken door te zwemmen in onze havens en stoere capriolen uit te halen. Dat is echter niet zonder gevaar.

Ook liefhebbers van de watersport zijn in de zomer op het water. In de havens is het in die periode vaak extra druk wegens de beroepsvaart en recreatievaart en dat gaat niet samen met zwemmers. Kinderen realiseren zich niet, dat als ze daar zwemmen, zij voor de scheepvaart niet of nauwelijks zichtbaar zijn. Dat kan tot zeer grote ongelukken leiden. Vanaf de schepen is geen volledig overzicht over wat er rondom en dan vooral onder de vaartuigen gebeurd. Hierdoor kunnen zwemmers onder of tussen een boot terechtkomen, met alle gevolgen van dien. Daarnaast zien ziet de gemeente ook steeds vaker dat er van steigers en bruggen gesprongen wordt. Levensgevaarlijk, omdat het water op sommige punten erg ondiep is. Naast het gevaar voor de eigen gezondheid vinden er in de buurt van deze plekken vaak vernielingen plaats, is het op warme dagen soms tot laat in de avond luidruchtig en wordt afval nabij de steigers achtergelaten. Hierdoor ontstaat overlast. De gemeente wil ongelukken voorkomen en het voor iedereen gezellig houden daarom zijn er speciale zwemlocaties.

Op het eiland zijn er genoeg locaties om te zwemmen in natuurwater. Zoals de stranden op de kop van Schouwen en in de nabijheid van Zierikzee, langs de dijk bij Levensstrijd en Borrendamme. De medewerkers handhaving gaan in de zomerperiode extra controleren op zwemmers in de haven en andere locaties waar het niet toegestaan is. Zwem je daar toch, dan heb je kans om een boete van €140,- te krijgen. Ook op steigers en trapjes waar je niet hoort te zijn, staat een boete van €90,-.

Meer nieuws