Delta Experience van start
Delta Experience van start

Delta Experience van start

Algemeen

Deltapark Neeltje Jans heeft de deuren geopend van de educatieve attractie Delta Experience, die gaat over de watersnoodramp van 1953.De attractie kostte miljoenen. De experience is de enige in zijn soort en laat de bezoeker door middel van de modernste animatietechnieken de grootste stormvloed uit de Nederlandse geschiedenis van dichtbij beleven. De Delta Experience is gecreëerd door experts die eerder publiekstrekkers voor EYE, NEMO en het Mauritshuis hebben ontworpen. De art director van de attractie werkte daarnaast mee aan diverse filmproducties, waaronder die van Michiel de Ruyter. ??“Een experience als deze is wat we nodig hebben om aan de jeugd uit te leggen wat de impact van een stormvloed is en hoe belangrijk de deltawerken zijn”, aldus Bert van de Hoef, directeur Deltapark Neeltje Jans. “Een tekstbordje werkt niet meer.” ?? De attractie gaat op zondag 5 juli 2015, de dag dat de tweede etappe van de Tour de France finisht op de Neeltje Jans, open voor de VIP-gasten van de Tour. Voor het publiek opent de attractie op 6 juli 2015.

In de Delta Experience staat de bezoeker in het midden van een 270 graden projectiescherm van 5 meter hoog waarbij hij met de modernste projectietechnieken en speciale effecten de ramp beleeft.?? De educatieve attractie is ontwikkeld door Studio Louter, waar voornamelijk ontwerpers werken met een historische achtergrond. Alles wat in het panorama voorkomt is gebaseerd op ooggetuigenverslagen en archiefbeelden. De studio heeft beelden gekregen van Rijkswaterstaat, de Neeltje Jans en lokale archieven. ??Panorama met nieuwe techniek? ,,Er zijn verschillende educatieve attracties in Nederland, maar niet zoals de Delta Experience”, aldus art director Todd van Hulzen.,,Voor deze educatieve attractie hebben we een vertrouwd concept, het panorama, met een nieuwe techniek gecombineerd waardoor we de Delta Experience naar een hoger niveau hebben getild.”??Volgens de art director zijn er veel plannen in de maak om andere educatieve attracties zoals de Delta Experience te creëren.

Een aantal nabestaanden kreeg vandaag, donderdag al een voorproefje. Zo ook Koos van de Velde (foto) uit Zierikzee. Als 10-jarig jongetje maakte hij de ramp mee. De Zierikzeenaar woonde destijds in Wolphaartsdijk. ,,De storm was die avond al een tijdje bezig, maar stormen waren er wel vaker. Mijn vader liep de tuin in en zag dat de sloten vol liepen. Wij dachten dat het daar bij zou blijven. Mijn vader stak de kachel aan en de rust in huis keerde terug. Totdat er op de ramen werd gebonst en er werd geroepen dat de dijken doorgebroken waren. Opeens kwam het water ons tegemoet. Mijn oudere broer bracht me in veiligheid en bracht me naar het hoogste punt van het dorp. Van daaruit zag ik alles gebeuren. Dat doet iets met je.”

Op latere leeftijd is Van de Velde bij Rijkswaterstaat gaan werken om dijken te bouwen. Ook heeft hij als bouwkundige in het Topshuis gewerkt. En vandaag is hij één van de eerste bezoekers die de Watersnoodramp “herbeleeft” bij de Delta Experience. “Spectaculair en indrukwekkend” stelt hij na afloop. ,,Ik vind het geweldig dat vooral mensen die de ramp niet hebben meegemaakt nu kunnen zien hoe het was”.

Bij de aankondiging van deze nieuwe experience was er uit verschillende hoeken kritiek op de plannen van het Deltapark. Van de Velde: ,,Het is erg indrukwekkend. Bij binnenkomst in de Delta Experience is er bijvoorbeeld een meisje te horen dat om haar moeder roept. Ik kan me wel voorstellen dat er mensen zijn die dit te heftig vinden. Maar ik vond het heel mooi. Een attractie zou ik het echter niet willen noemen, het is een educatieve ervaring.”

Meer nieuws