Gemeente haalt meeste toeristenbelasting binnen

Algemeen

De gemeente Schouwen-Duiveland slaagt er onder de Zeeuwse gemeenten het beste in om toeristenbelasting binnen te halen.Vorig jaar werd er door de recreanten meer dan 4,7 miljoen euro op rekening van de gemeente gestort en dat is zo’n zeshonderdduizend meer dan vijf jaar geleden.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft de cijfers van de gemeenten in Zeeland op een rijtje gezet. Voor Schouwen-Duiveland betekent het dat de opbrengst per inwoner neer komt op €139 per inwoner.

Toeristenbelasting wordt geheven bij overnachtingen. Dat verklaart het grote bedrag voor Schouwen-Duiveland en Veere. Middelburg, Terneuzen en Vlissingen weten wel mensen naar de binnenstad te krijgen, maar omdat er geen sprake is van overnachten levert het de gemeentekas direct niets op.

Vreemde eend in de bijt is de gemeente Borsele. Daar wordt nog steeds geen toeristenbelasting geheven. Burgemeester en wethouders ondernamen vorig jaar wel een poging, maar het plaatselijke CDA wist de raad ervan te overtuigen dit niet te doen. Ondernemers hadden het al zwaar en een belasting erbij zou veel problemen geven.

Op Schouwen-Duiveland is ervoor gekozen om een deel van de inkomsten aan toeristenbelasting in een aparte pot te stoppen om te voorkomen dat het voor de meest uiteenlopende zaken wordt uitgeven. Nu wordt het in overleg met de recreatiesector ingezet voor specifieke doelen. Doelen zijn bijvoorbeeld de kwaliteit van de stranden en de reddingsbrigade. Anders dan de vroegere gemeente Westerschouwen is er voor de toeristenbelasting geen aparte begroting.

Tijdens de laatste begrotingsvergadering is de toeristenbelasting met twee eurocent verhoogd tot €1.09 per overnachting.

Meer nieuws