Hoofdverdachte brandstichtingen Oosterland vrijgesproken

Algemeen

De rechtbank in Middelburg heeft vervroegd uitspraak gedaan in de zaak rondom de brandstichtingen op Schouwen-Duiveland. De 39-jarige man is vrijgesproken van twee vernielingen en zestien brandstichtingen. De rechtbank acht niet bewezen dat verdachte deze feiten heeft begaan. De zaak van een 23-jarige man die als medeverdachte was aangemerkt, is naar de rechter-commissaris verwezen om een nader persoonsonderzoek uit te laten voeren. De rechtbank acht zich onvoldoende voorgelicht over de persoon van verdachte. Daarnaast wordt de schorsing van de voorlopige hechtenis opgeheven.

De rechtbank is tot de conclusie gekomen dat de verklaringen van de drie belangrijkste getuigen onvoldoende bruikbaar zijn. De rechtbank realiseert zich dat het dossier aanwijzingen bevat dat de 39-jarige verdachte een aandeel heeft gehad in deze feiten. Voor de rechtbank is echter niet in voldoende mate komen vast te staan dat het daadwerkelijk verdachte is geweest die de feiten alleen of met anderen heeft gepleegd. Daarmee is het bewijs onvoldoende overtuigend voor zijn betrokkenheid bij de brandstichtingen. De verdachte is daarom van de feiten vrijgesproken.

De 23-jarige medeverdachte stond terecht voor betrokkenheid bij twee van de branden. De rechtbank is op basis van de laatste verklaringen bij de politie, de aanvullende politieonderzoeken en het onderzoek op de zitting tot de conclusie gekomen dat de schorsing van de voorlopige hechtenis moet worden opgeheven. De medeverdachte komt hierdoor weer vast te zitten in de voorlopige hechtenis in afwachting van het nader onderzoek. Vrijdag een reconstructie in WereldRegio.

Meer nieuws