Zorgen over bezuinigingen rechtsbijstand

Algemeen

Er is een groeiende ongerustheid over de aangekondigde bezuinigingen op de rechtsbijstand. Het overgrote deel van de mensen gaat er natuurlijk van uit nooit met justitie in aanraking te komen. Toch zit een kennismaking in een klein hoekje; een (complex) verkeersongeval, een lastige echtscheiding of misschien wel een probleem met de werkgever. En het inschakelen van een advocaat die je dan bijstaat, wordt financieel steeds lastiger. Bij Van den Doel Advocaten in Zierikzee maken ze zich er zorgen over.

Jules van den Doel kan zich wel vinden in beroepsgenoten, die termen als ‘klassenjustitie’ en ‘ondermijning van de rechtstaat’ in de mond nemen. ,,Ja, als het mensen lastiger wordt gemaakt naar de rechter te gaan kun je daar wel van spreken. Met de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Teeven is daar wel sprake van.”

De regering heeft zichzelf ten doel gesteld in 2015 een bedrag van 85 miljoen te gaan bezuinigen. Dat uit zich nu in maatregelen als bijvoorbeeld een hogere bijdrage voor mensen, die zelf onvoldoende geld hebben voor een advocaat. Wie heel weinig verdient, betaalt zelf €141,-- maar die eigen bijdrage bij strafzaken beloopt bij een jaarinkomen van iets meer dan €30.000 en afhankelijk van het rechtsgebied al €811. Strafrechtadvocaat Huib Goedegebure denkt dat door deze kosten minder mensen ter verdediging hun verhaal bij de rechter zullen gaan doen. ,,En er zijn toch altijd omstandigheden, die het oordeel van de rechter kunnen beïnvloeden.” En volgens hem is er nog een maatregel die de gang naar de rechter extra zal belemmeren. Lees voor het volledige artikel WereldRegio.

Meer nieuws