DFS: doorzetten, fiducie en solide

Met een goede instelling kun je ver komen. Heel ver. Dat bewees DFS tegen De Noormannen waarin het elftal uit de Westhoek zich bijna veilig speelde. Twee momenten voor de die juiste wedstrijdmentaliteit waren typerend en legden zaterdag op sportpark Van Zuijen de basis voor de verdiende 5-1-zege. De eerste was, net na de vroege 1-0-voorsprong van zijn ploeg, een goed blok op de bal van Kevin Veerhoek toen een verdediger van De Noormannen vanaf de zijlijn een ploeggenoot probeerde te bereiken. Het tweede moment was goed doorgaan van Lennart Padmos op een bal die niet meer binnen leek te kunnen worden gehouden. Op aansporen van zijn trainer Edwin Kriens (,,Hup hup hup") zette Padmos door, gaf een voorzet vanaf rechts en na wat missers in het strafschopgebied was het voor Koen van de Berge (op de foto tweede van links) een koud kunstje om bij de tweede paal de 3-1 aan te tekenen. DFS begon in haar twintigste competitieduel in de derde klasse A uitermate sterk. In de tweede minuut plaatste Veerhoek een vrije trap vanaf links op het hoofd van Martijn Boot bij de tweede paal: 1-0. In een bijna identieke situatie kreeg Vincent Bakker (rechts op de foto) een uitgelezen mogelijk om de marge te verdubbelen. Waar Bakker echter verzuimde, was het twee minuten later raak aan de andere kant. Een speler van De Noormannen werd amper een strobreed in de weg gelegd en verschalkte DFS-doelman Kevin Verboom in de korte hoek. DFS liet zich door de snelle gelijkmaker niet was de wijs brengen. In tegenstelling tot andere tegenslagen in vorige wedstrijden, bleef het team fiducie hebben in een goede afloop en zo speelde ze ook. Het was ook simpelweg één van de beste wedstrijden van DFS in het seizoen 2012/2013. De spelers vonden elkaar goed en dat resulteerden in goede mogelijkheden voor Van de Berge, Padmos en Boot. Dezelfde Boot stond ver in de eerste helft aan de basis van de 2-1. Hij gaf een afgemeten voorzet op Van de Berge. ,,Ik liep goed mee", omschreef de linkerspits de totstandkoming van zijn eerste treffer. ,,Ik zag wat mensen bij de tweede paal vrij staan, maar dacht: 'de lange hoek is vrij, ik schiet zelf'." Met succes, want de Noormannen-goalie had geen verweer. Nog voor rust viel de al beschreven 3-1. ,,Een intikker", aldus Van de Berge. Het spel na rust leerde al vlot dat DFS er veel aan gelegen was om De Noormannen niet dichterbij te laten komen en kwam het accent op de verdediging te liggen. De tegenstander uit Westkapelle drong wel aan maar tot noemenswaardige kansen kwam het niet. Toen de Walcherse 'storm' was uitgeluwd, voelden beide ploegen dat de drie punten in Burgh-Haamstede zouden blijven. Uiteindelijk kreeg de zege wat meer uitstraling door late goals van Veerhoek en Padmos. De zege gaf Van de Berge, die ondanks een studie in Utrecht maar eenmaal per week kan trainen bij DFS maar wel graag door wil bij de derdeklasser, het nodige vertrouwen voor een goede afloop (lees: lijfsbehoud) in dit seizoen. Hij denkt dat DFS aan een punt genoeg heeft. ,,Maar het liefst nog een keer winnen. Thuis hebben we met 5-0 van Arendskerke (de volgende opponent, red.) gewonnen. We moeten ons veilig kunnen spelen."