SP mengt zich in onderwijsdiscussie

Algemeen

In een brief aan het college van burgemeester en wethouders heeft de Socialistische Partij (de SP) Schouwen-Duiveland vragen gesteld met betrekking tot het advies van de Onderwijsraad om de opheffingsnorm voor kleine basisscholen te verhogen. Wanneer deze aanbeveling wordt overgenomen dreigen in heel Nederland ongeveer 1300 basisscholen de deuren te moeten gaan sluiten. Op Schouwen-Duiveland zou dit, uitgaande van de huidige leerlingenaantallen, betekenen dat 15 van de 26 basisscholen niet aan deze norm kunnen voldoen.

[banner]

De Onderwijsraad heeft op het advies “Grenzen aan kleine scholen” overhandigd aan Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Hierin is onder andere opgenomen de aanbeveling om de ondergrens van leerlingen voor basisscholen van 23 leerlingen naar 100 leerlingen te verhogen. In een dunbevolkt gebied als Schouwen-Duiveland zou dit ingrijpende gevolgen kunnen hebben. Voor de SP Schouwen-Duiveland reden om in een brief aan het college van Burgemeester en Wethouders hierover vragen te stellen. De SP wil graag van het Schouwen-Duivelandse college horen wat het standpunt van de gemeente is inzake het ophogen van deze opheffingsnorm. En of het college net als de SP ook van mening is dat de hierdoor dreigende sluiting van 15 basisscholen grote afbraak kan veroorzaken aan de leefbaarheid in de dorpen op ons eiland.

De SP wil daarnaast weten of de gemeente voldoende oog heeft voor de problemen die het opvolgen van het advies zou veroorzaken voor ouders en kinderen wanneer ze verder moeten reizen om op school te komen en of de overblijvende scholen niet in problemen kunnen komen doordat ze niet de ruimte en kwaliteit kunnen bieden door deze schaalvergroting.?Tot slot wordt het college gevraagd of zij bereid is om in een brandbrief aan het ministerie van Onderwijs aan te dringen op het niet opvolgen van het advies van de Onderwijsraad. Het is de eerste keer dat de SP zich op het lokale politieke domein begeeft.

Meer nieuws