Koopmansdank Neeltje Jans bij redding Noordzee

Algemeen

De reddingsboot Koopmansdank van Neeltje jans is woensdagavond ingezet bij de scheepsramp op de Noordzee.  Om 19.29 uur woensdagavond kwam bij de bemanning van diverse KNRM stations een alarmerende melding binnen: ‘vessel sinking’. 3 grote reddingschepen zijn ingezet om de bemanning van het schip in nood te traceren en in veiligheid te brengen.

[banner]

De Koopmansdank, de Antoinette (Stellendam) en de Zeemanshoop (Breskens) hebben middels zoekslagen het rampgebied, circa 50 mijl uit de kust ter hoogte van Goedereede, afgezocht naar drenkelingen. Naast de KNRM schepen zijn de patrouillevaartuigen Groningen en Friesland van de Koninklijke Marine ter plaatse. De coördinatie van de actie op zee was in handen van de Friesland. Vanuit de lucht was er ondersteuning van SAR helikopters en een vliegtuig van de Kustwacht. Ook diverse schepen die zich al in de omgeving bevonden hielpen bij de zoekactie. De duisternis gecombineerd met de krachtige wind (6 - 8 beaufort) en daardoor hoge golven bemoeilijkten het zoeken.

Het snel gezonken schip is de Baltic Ace, een 150 meter lang autovrachtschip met naar verluid 24 opvarenden. De averij is ontstaan door een aanvaring met een containervrachtschip, de Corvus J. De meeste opvarenden zouden zich in veiligheid gebracht hebben middels reddingvlotten, ook zijn er nog vermisten. De overlevenden zijn in veiligheid gebracht door de snel aanwezige SAR helikopters. Reddingboot Antoinette heeft een overleden slachtoffer geborgen. Ronddrijvende reddingsboeien, vlotten, veiligheidsvesten en overlevingspakken zijn uit het water gehaald om de veiligheid voor de overige scheepvaart te kunnen waarborgen. Mogelijk bevinden enkele slachtoffers zich nog in het gezonken schip.

Om omstreeks twee uur woensdagnacht heeft de Kustwacht de zoekactie beëindigd. De bemanning van de Koopmansdank was ruim anderhalf uur later terug op het station. Donderdagmorgen is de zoekactie hervat.

Meer nieuws